Zatiahnuté, dažďové prehánky
Bratislava
Juraj
24.4.2024
Študent z Nórska podplácal na fakulte medicíny. Sudca rozhodol o jeho treste
Zdielať na

Študent z Nórska podplácal na fakulte medicíny. Sudca rozhodol o jeho treste

BANSKÁ BYSTRICA / Za korupciu vo štvrtok Špecializovaný trestný súd odsúdil nórskeho študenta medicíny. Priznal sa k tomu, že podplácal. Za ojazdené osobné auto či nábytok do jedálne vybavil prestup štyroch študentov na inú fakultu.

Túžba stať sa lekárom ho pred pár rokmi priviedla na Slovensko. Javad z Nórska prišiel do Bratislavy študovať medicínu, no školu zrejme tak skoro nedokončí. Za mreže ho totiž dostala korupcia. Nórsky študent medicíny vo štvrtok na súde priznal, že podplácal a vybavil za to prestup štyroch kamarátov na inú fakultu. 

Mladý Nór priznal, že mal kontakty na istú študijnú referentku, ktorá mala na starosti zahraničných študentov. Skupinke zahraničných študentov sľúbil, že im vybaví prestup na inú bratislavskú fakultu, hoci na to nespĺňali podmienky. Pripravil na to fotokópie falošných dokladov, ktoré referentka založila do študijných spisov a vybavila prijatie 4 študentov na inú fakultu. "Sudca Špecializovaného trestného súdu v Banskej Bystrici schválil dohodu o vine a treste medzi obvineným J.R. a prokurátorom úradu špeciálnej prokuratúry" uviedla hovorkyňa Špecializovaného trestného súdu v Pezinku Katarína Kudjáková.  

Obžalovaný nórsky študent priznal, že študijnú referentku podplatil. Podľa obžaloby jej dal notebook, mobilný telefón a dokonca aj ojazdené osobné auto Peugeot a nábytok do jedálne aj obývačky. "Súd uznal obvineného za vinného z prečinu podplácania a uložil mu súhrnný trest odňatia slobody v trvaní 4 rokov a 10 mesiacov," pokračovala Kudjáková. Obhajca študenta nechcel rozhodnutie nijako komentovať. Podľa slov hovorkyne súdu je rozsudok právoplatný a nemožno sa voči nemu odvolať. 

Kauza sa prevalila potom čo sa na políciu obrátili dvaja zo študentov, pre ktorých Nór prestup vybavil. Chcel od nich totiž peniaze s čím oni nesúhlasili, a tak ich dokonca vydieral. Úrad špeciálnej prokuratúry sa už zaoberá aj samotnou bývalou študijnou referentkou, ktorá sa za prijímanie úplatku nevyhne súdnemu procesu. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy