Jasno
Bratislava
Miroslav
29.3.2024
Kauza uneseného Vietnamca: Podozrivý muž priznal, že pomáhal vietnamskej tajnej službe
Zdielať na

Kauza uneseného Vietnamca: Podozrivý muž priznal, že pomáhal vietnamskej tajnej službe

BERLÍN / Muž podozrivý z podieľania sa na únose vietnamského manažéra v Berlíne, ku ktorému došlo ešte minulý rok, sa priznal. Povedal, že na akcii spolupracoval s vietnamskou tajnou službou.

Obžalovaný Long N. H. bol do Nemecka vydaný minulý rok v auguste z Čiech, kde má trvalý pobyt. Manažér Trinh Xuan Thanh,ktorý sa po únose objavil vo Vietname, bol medzitým dvakrát odsúdení k doživotiu. 

Štyridsaťsedemročný Vietnamec Long N. H. sa na súde priznal, že sa podieľal na únose vietnamského manažéra, ku ktorému došlo v júny 2017. Priznal sa na základe dohody o vine a treste so štátnym zastupiteľstvom. "V priznaní povedal, že vedel o únose a zúčastnil sa ho, a že pracoval pre vietnamské tajné služby," povedala hovorkyňa súdu. 

Pokiaľ bude muž usvedčený, hrozí mu za špionáž a podiel na obmedzení slobody 3,5 až 5 rokov za mrežami. Ak by sa podľa dohody nepriznal, hrozilo by muž až 7 a pol roka za mrežami. Podľa prokuratúry Long N. H. prenajal v Prahe minulý rok dve autá, pričom jedno slúžilo na sledovanie obete, a druhé na únos. Obe autá po únose obžalovaný odviezol naspäť do českej metropoly, kde mal prevádzkovať aj kanceláriu na finančné prevody do zahraničia. 
"Vedel som, že má byť do Vietnamu prevezený zločinec, ktorý spreneveril množstvo peňazí a v Berlíne sa stretáva so svojou milenkou," uvádza sa v písomnom priznaní. 

Príbeh vietnamského funkcionára

Ušiel tam v roku 2016 po tom, čo ho vo vlastnej krajine ako predsedu štátnej stavebnej spoločnosti stíhali pre rozsiahlu korupciu. Chcel sa údajne trestu vyhnúť a v Berlíne požiadal o azyl. Vietnamské úrady boli proti a opakovane žiadali Nemecko o vydanie. To, že sa ho nakoniec rozhodli vlani v júli uniesť, môže byť podľa odborníkov boj o moc v komunistickej strane. Vo Vietname funkcionára nakoniec odsúdili na dve doživotia. 

“Predpokladáme, že vietnamská tajná služba sa cítila neohrozená a mysleli si, že túto operáciu vykonajú bez toho, aby si to niekto všimol. A to bola veľká chyba," hovorí právna zástupkyňa Trinx Xuan Thanha, Petra Schlagenhauf. Nemecký denník totiž podrobne opísal, ako mali vietnamské tajné služby Thana prepašovať do vlasti. A spomína aj Slovensko. Podozriví mali po incidente odcestovať do Bratislavy. Auto sa podľa GPS signálu malo objaviť pri vládnom hoteli Bôrik, a to v čase rokovania našich a vietnamských politikov za účasti vtedajšieho ministra vnútra Roberta Kaliňáka.

Ministerstvo sa spolu s exministrom Kaliňákom vyjadrilo, že v únose Slovensko zapletené nie je. Zneužitá mala byť naša pohostinnosť. Pozrite si rekciu Kaliňáka na to, či je Slovensko zapletené v celom prípade: 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy