Jasno
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Súd o 6000 eur vyhral. Napriek rozsudku nevidel z výplaty ani cent
Zdielať na

Súd o 6000 eur vyhral. Napriek rozsudku nevidel z výplaty ani cent

HUMENNÉ / Muž, ktorý sa súdi s rodinou Rodovcov na východe Slovenska, nie je s riešením situácie vôbec spokojný. Aj keď súd jeho žalobe v celom rozsahu vyhovel a rozsudok je aj právoplatný, muž sa k svojim peniazom stále nevie dostať. Na Talianov preto podal trestné oznámenie.

Muž pracoval pre firmu talianskych podnikateľov so sídlom v Humennom. Keď ho prepustili za hrubé porušenie pracovnej disciplíny, obránil sa na súd. Ten rozhodol, že okamžité skončenie pracovného pomeru je neplatné a nasledovalo konanie o náhradu mzdy. "Okresný súd Humenné rozsudkom žalobe žalobcu v celom rozsahu vyhovel a žalovaného zaviazal povinnosťou zaplatiť žalobcovi 6539,04 eur," informovala Ivana Petrufová, hovorkyňa súdov v Prešovskom kraji.

Okresný súd v Humennom dal mužovi za pravdu. Rozsudok je už právoplatný a podľa neho by talianski podnikatelia mali peniaze vyplatiť pánovi Františkovi do troch dní. On ale od nich zatiaľ nemá ani euro. Firma sa medzitým dostala do reštrukturalizácie, no podľa súdu túto skutočnosť v spore neoznámili.

S podnetom pre podozrenie zo spáchania trestného činu nevyplatenia mzdy a odstupného sa muž obrátil na Generálnu prokuratúru. Tá podnet následne odstúpila Krajskej prokuratúre v Prešove. Prípad nakoniec skončil na stole humenskej kriminálky. "Štatutárny zástupca jednej z humenských firiem nevyplatil svojmu zamestnancovi  mzdu za mesiace október 2015 až august 2016 v celkovej výške 6539,04 Eur" povedala Jana Ligdayová, hovorkyňa KR PZ Prešov. 

Obvinenie voči konkrétnej osobe zatiaľ vznesené nebolo. "V súčasnej dobe sú vykonávané procesné úkony a úkony k zabezpečeniu podkladov pre znalecké skúmanie z odboru ekonómia a manažment," uviedla Jana Ligdayová.

Žalobca, František Rada nie je zo vzniknutej situácie vôbec nadšený: "Keď im nič nespravia, tak ja sa podľa toho zariadim. Lebo ja som tiež živnostník a tiež platím dane. Ja tiež nebudem platiť ani dane, ani odvody a ani nič. A čo mi spravia? Zatvoria ma? Zažalujem štát. Tak na jedného meter platí a na druhého nie?"

Súvisiace články

Najčítanejšie správy