Zatiahnuté, dažďové prehánky
Bratislava
Soňa
28.3.2024
Mladík z Detvy dostal v Rakúsku nemalú pokutu. Prekvapenie došlo, keď ju vymáhali opäť
Zdielať na

Mladík z Detvy dostal v Rakúsku nemalú pokutu. Prekvapenie došlo, keď ju vymáhali opäť

DETVA / Pokuta za prekročenú rýchlosť v Rakúsku sa mladému mužovi z Detvy vyšplhala na takmer trojnásobok. Cestoval cez Rakúsko za prácou do Nemecka. Vyše 100-eurovú pokutu zaplatila jeho mama, no rakúske úrady platbu nevedeli spárovať a tak ju vymáhali opäť.

Pokutu 110 eur zaplatila Marekova mama zo svojho slovenského účtu. Keďže identifikačné číslo bolo až 12-miestne, uviedla ho v kolónke informácia pre prijímateľa. Po niekoľkých mesiacoch však rakúske úrady tvrdili, že stále nezaplatil

Aj keď predložili doklad, Rakúšania stále trvali na tom, že peniaze nemajú a tak mladíkovi zrazili výplaty v Nemecku pokutu aj s poplatkami. "Pokuta bola zaplatená prvýkrát 110 eur, druhýkrát 193 eur, čiže vlastne už vyše 300 eur," vysvetľoval otec mladíka, Miroslav. 

Medzitým však Marekova mama umrela, a tak sa k účtu, z ktorého pokutu zaplatila, nevedeli dostať. "Banka je zo zákona viazaná bankovým tajomstvom, a preto sa nemôže vyjadrovať o prípadoch klientov," uviedla hovorkyňa banky Lýdia Žáčková. 

Marekov otec overoval, či banka uviedla správny kód a či rakúske úrady mohli platbu spárovať. No keďže bankový účet patril jeho bývalej manželke, ani po jej smrti sa k informácii dostať nevedel. Potvrdenie o platbe si Marekova mama našťastie odložila. "Klient má možnosť tomuto úradu predložiť potvrdenie z banky, že platba bola prijatá, spracovaná a v banke príjemcu pripísaná so všetkými identifikátormi. Boli teda vytvorené predpoklady na jej správne spárovanie samotným úradom," radí Žáčková. 

Slovenských vodičov potešila správa ministerky vnútra o znižovaní pokút. Nie je to ale také jednoduché. Pozrite si archívnu reportáž: 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy