Oblačno
17°
Bratislava
Miroslav
29.3.2024
Stop stáčaniu kilometrov na dovezených autách. Slovensko zaviedlo opatrenia
Zdielať na

Stop stáčaniu kilometrov na dovezených autách. Slovensko zaviedlo opatrenia

BRATISLAVA / Slovensko sa po vzore Belgicka a Holandska zapojilo do boja proti stáčaniu kilometrov na dovezených autách. Vzájomne si už vymieňame informácie o stave najazdených kilometrov, keď sa auto dostane na Slovensko na kontrolu originality. Technickí pracovníci odhalili aj rekordmana. Jeho dodávka mala stočené neuveriteľné tisíce najazdených kilometrov.

Množstvo Slovákov si kupuje ojazdené auto zo zahraničia, no máloktorí kupujúci si dopredu overí, či má auto na počítadle skutočne prejdené kilometre. A práve takzvaný odo pass je akousi zárukou. "Pracovníci kontroly originality v pomerne krátkej dobe odhalili vyše 3000 áut so stočenými kilometrami," uviedol Miroslav Strelec z Technickej kontroly.

V registri je už takmer 3 a pol milióna áut, informácie doň posielajú autobazáre, servisy, lízingové spoločnosti, či technické a emisné kontroly. "V priemere boli autá z Holandska stáčané o 77 000 z Belgicka o 55 000 kilometrov," pokračoval Strelec. Rekordérom je v tomto prípade dodávka, ktorú doviezli z Holandska, kde mala najazdených vyše 700 tisíc kilometrov, keď prišlo auto na Slovensko, stav odometra ukázal len 164 000 kilometrov. "Keď je to takto zmanipulované a nevie sa o tom, môže dôjsť k poškodeniam, ktorým by sa dalo predísť," vysvetlil automechanik Bruno Korytko.

Na prvý pohľad takéto auto nemusí odhaliť ani odborník, podvodníci so stočenými kilometrami vedia sfalšovať aj servisné pečiatky. "Sú to znaky opotrebenia komponentov, volant, pedále, riadiaca páka," opísal Korytko. Jedinou pravdivou informáciou o najazdených kilometroch je takýto výpis z Registra prevádzkových záznamov vozidiel.

Pozrite si archívnu reportáž o clách na autá:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy