Polojasno
12°
Bratislava
Marcel
20.4.2024
Finančná správa bojuje s nelegálnym hazardom. Prevádzkovatelia obchádzajú zákon
Zdielať na

Finančná správa bojuje s nelegálnym hazardom. Prevádzkovatelia obchádzajú zákon

BRATISLAVA / Po sprísnení zákona o hazardných hrách sa špekulanti snažia obchádzať zákon tak, aby mali čo najvyššie zisky bez nutnosti platiť vysoké odvody a za licenciu. Finančná správa bojuje nielen s nelegálnymi hernými automatmi, ale aj s virtuálnym nelegálnym hazardom na internete. Zoznam zakázaných webov sa znížil.

Na stránkach finančnej správy sa od minulého roku postupne napĺňal zoznam internetových stránok, ktoré prevádzkujú nelegálne hazardné hry alebo stávkovanie. Na to, aby boli legálne im chýbajú viaceré náležitosti. "Každý prevádzkovateľ takejto hazardnej hry musí mať udelenú licenciu, to znamená, že kontrolujeme či takéto nelegálne hry prevádzkované online túto licenciu majú," informuje hovorkyňa finančnej správy, Ivana Skokanová. 

Zamestnanci finančnej správy už zasiahli proti 438 webom, ktoré ponúkali buď hazardné hry alebo stávkovanie. Aktuálne sa v zozname nachádza 197 internetových stránok s nelegálnym hazardom. "Vyradili sme 42 subjektov, lebo skončili svoju činnosť," dodáva Skokanová. 

Najprv výzva

Finančná správa pošle prevádzkovateľom takýchto internetových stránok najskôr oficiálnu výzvu, aby do desiatich dní ukončili svoju nelegálnu činnosť. Stoosemdesiat subjektov už túto výzvu akceptovalo. Ostatným, ktorí tak neurobili v termíne, hrozí nemalá sankcia. "Môže byť uložená pokuta až do výšky 500 tisíc eur. Spolupracujeme aj so súdmi, vydali už 13 príkazov na zamedzenie vykonania platobnej operácie a 86 príkazov na zamedzenie prístupu k webovému sídlu," vysvetľuje Skokanová. 

Bez peňazí 

Bežný užívateľ môže prísť okrem prehratých peňazí na nelegálnej hazardnej stránke aj o ďalšie financie. Mnohé stránky nie sú voči krádežiam peňazí z účtu dostatočne chránené. "Ak tá firma nemá licenciu, tak je tam vyššie riziko, lebo nikomu nikdy nemusela preukazovať, že akú technológiu používa na to, aby ochránila svojich hráčov voči krádežiam alebo neoprávnenému používaniu prostriedkov z karty," hovorí Peter Mihálik, IT špecialita. 

Pozrite si súvisiacu archívnu reportáž: 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy