Skoro jasno
13°
Bratislava
Valér
18.4.2024
Agresívnym policajtom hrozia tri roky vo väzení
Zdielať na

Agresívnym policajtom hrozia tri roky vo väzení

Archívna reportáž

SKALICA / V policajnom zbore pribudli ďalšie čierne ovce. V kauze troch policajtov zo Skalice totiž nastal zásadný posun. Tí mali v civile a opití napadnúť Lukáša z obce Trnovec. Jeden z nich sa mu dokonca podľa svedkyne vyhrážal zabitím. Inšpekcia rezortu vnútra už vyšetrovanie ukončila.

Stalo sa tak po pol roku od vznesenia obvinenia voči policajtom. "Koncom júna sme prokurátorovi predložili spis s návrhom na podanie obžaloby pre prečin výtržníctva. Toho sa mali dopustiť traja policajti formou spolupáchateľstva," hovorí Silvia Keratová, hovorkyňa Ministerstva vnútra SR. Kauza sa pritom prevalila prostredníctvom listu, v ktorom jeho autorka písala, že išlo o mimoriadnu surovosť. Nasledovali ale turbulencie. Prokurátor v Trnave túto vec najskôr posúdil len ako priestupok. To však stopla Generálna prokuratúra, podľa ktorej ide jednoznačne o trestný čin výtržníctva.

18. januára tohto roku Peter Šufliarsky, námestník Generálnej prokuratúry povedal: "Podstata skutku mala spočívať vo fyzickom útoku príslušníkov policajného zboru proti poškodenému Lukášovi V." Autorka listu nám napísala aj preto, lebo chce, aby bol skutok potrestaný. Bála sa však, že sa tak nestane. Tvrdí, že bezbranný mladík sa presile mužov nedokázal ubrániť: "Boris V. ho päsťou udrel, pričom Lukáš spadol na zem a tam ho Martin U. ešte kopol a Michal S. po ňom kričal, že ho zabije a sácal neustále do Lukáša."

Obžaloba na súd ale zatiaľ ešte podaná nebola. Prokurátor v Trnave totiž narazil na problém. "Dozorujúci prokurátor okresnej prokuratúry po preskúmaní spisu, vec vrátil vyšetrovateľovi na doplnenie vyšetrovania," hovorí Mojmír Huna, hovorca Krajskej prokuratúry v Trnave. K skutku podľa prokuratúry došlo ešte v decembri 2016 pred reštauráciou v Skalici na Vajanského ulici. Spis v tejto veci Generálna prokuratúra skúmala od minulého leta. V zhode s jej verdiktom je aj inšpekcia rezortu vnútra. A práve ona je v tejto kauze opäť na ťahu.

"Keď bude právoplatne rozhodnuté o ich vine z úmyselného trestného činu, musia opustiť policajný zbor, rozhodne o tom podpisom minister vnútra," hovorí rektorka akadémie Policajného zboru Lucia Kurilovská. Zvláštne na tomto prípade je aj to, že útok bol ohlásený na linke 158. Odtiaľ sa to na Inšpekciu rezortu vnútra už ale nedostalo. To potvrdilo aj samotné ministerstvo, pritom je to striktným pravidlom. Trom policajtom teraz hrozí väzenie na 3 roky. Stále ale ešte majú šancu na dohodu o vine a treste.

Systém inšpekcie ministerstva vnútra možno v blízkej dobe čakajú zásadné zmeny:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy