Jasno
Bratislava
Marek
25.4.2024
Maroš Červienka nezvestný na Mont Blancu, pátranie už ukončili
Zdielať na

Maroš Červienka nezvestný na Mont Blancu, pátranie už ukončili

BRATISLAVA / Jeden z najlepších slovenských horolezcov v stredných horách Maroš Červienka je od nedele 1. júla 2018 nezvestný, stratil sa na južnej strane Mont Blancu.

Šanca na prežitie 27-ročného Slováka je prakticky nulová a záchranné i pátracie akcie už ukončili. Červienka mal v pláne sólový výstup Majorovou cestou v južnej stene najvyššieho vrchu Álp. V nedeľu sa spolu s horskými vodcami vyviezol z talianskej strany lanovkou Helbroner, odkiaľ pokračoval do bivaku Fourche.

Majorova cesta patrí ku klasickým veľkým výstupom na Mont Blanc, ale je objektívne nebezpečná pre pád lavín a serakov. Červienka ju chcel absolvovať v noci z nedele na pondelok a zostúpiť do Chamonix, kde však neprišiel. Na telefón sa mu nepodarilo dovolať. V utorok kompetentní informovali záchranné zložky a rozbehla sa pátracia akcia hlavne pomocou helikoptér. Do pátrania sa zapojili záchranári z Aosty, La guardia di finanzca a PGHM Chamonix, napriek tomu, že to nie je priamo ich rajón. Na prístupových cestách do bivaku Fourche, do Col Moore, ani v stene, sa nenašli žiadne stopy po nezvestnom horolezcovi. Pod Majorovou cestou bolo spadnutých niekoľko lavín a serakov.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy