Jasno
Bratislava
Marek
25.4.2024
Súd podmienečne prepustil Dušana Borženského, prokurátorka ale podala sťažnosť
Zdielať na

Súd podmienečne prepustil Dušana Borženského, prokurátorka ale podala sťažnosť

KOŠICE / Okresný súd v Košiciach v pondelok o 11 hodine začal pojednávanie s bývalým bossom košického podsvetia Dušanom Borženským, známym ako Borža. Vo väzení v Šaci si odpykáva trest za tri mafiánske vraždy. Nedávno podal v poradí tretiu žiadosť o prepustenie na slobodu.

Senát tentoraz nerozhodoval za bránami väznice. Odsúdeného Borženského priviedla do budovy súdu eskorta. Krátko pred pol jednou poobede Okresný súd rozhodol o podmienečnom prepustení Borženského z väzenia. Prokurátorka ale voči rozhodnutiu podala sťažnosť.

Súd prizval do konania znalkyňu z odboru psychológia, ktorá vypracovala na odsúdeného odborný posudok. Z jeho záverov vyplýva, že viac nie je pre spoločnosť nebezpečný a 18 rokov za mrežami ho zmenilo. Bývalý mafiánsky boss sľubuje, že povedie riadny život, skutky, ktorých sa dopustil, oľutoval. 

Borženského súd prepustil na slobodu a uložil mu skúšobnú dobu na sedem rokov. Sudkyňa zdôraznila, že rozhodovanie o žiadosti bolo mimoriadne náročné. "Z pohľadu morálky, z pohľadu etiky, z ľudského pohľadu je to niečo ohavné a neospravedlniteľné. Súčasťou spravodlivosti sú aj šance a nádeje a súd vám toto právo na slobodu a nádej na riadny život svojim rozhodnutím dal," uviedla sudkyňa. "Strašne som verila a chvalabohu sa podarilo, takže veľmi sa teším a pevne verím, že čochvíľa budeme spolu a budeme si užívať slobodu," povedala Borženského dcéra Simona. 

Podľa hodnotenia väznice Borženský spĺňal podmienky na prepustenie iba čiastočne. Nemá disciplinárne tresty a nazbieral osem pochvál. Senát do konania pribral znalca z odboru psychiatria, ktorý vypracoval znalecký posudok či existuje riziko recidívy. Závery posudku budú zrejme rozhodujúce pri rozhodovaní súdu. "Chcem sa venovať len mojej dcére, byť jej oporou, to je pre mňa dôležité, lebo celý život rastie bezo mňa, ona ma pozná len z návštev," uviedol Borženský. 

Borženský si v Šaci odpykáva 23-ročný trest, a to za vraždy Karola Kolárika, Jána Kromku a Fadila Pasjača. Za mrežami je už takmer 18 rokov. Ak by si mal napokon odpykať celý trest, na slobodu by sa dostal až v roku 2023.

Na súde sa nachádza redaktorka TV JOJ Janette Rákošová. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy