Zatiahnuté, dažďové prehánky
Bratislava
Soňa
28.3.2024
Pre spornú exekúciu prišiel o dom. Zodpovednosť nikto nechce prevziať
Zdielať na

Pre spornú exekúciu prišiel o dom. Zodpovednosť nikto nechce prevziať

JUŽNÉ SLOVENSKO / Pán Ján z južného Slovenska tvrdí, že prišiel o rodinný dom pri nezákonnej exekúcii. Polícia vraj konala pomaly a kauza je už premlčaná. Tento týždeň ale obnovili vyšetrovanie.

Celý príbeh sa začal v 90. rokoch, kedy pán Ján podnikal v oblasti elektroinštalácie a kúrenárskych prác. Tesne pred uplynutím lehoty na podanie daňového priznania mala jeho firma prijať 5 miliónov korún za vykonané práce . On ale tvrdí, že peniaze nevzal a príjmový doklad sfalšoval jeho nebohý zamestnanec alebo sekretárka. "Ja som mal zaplatiť 1,9 milióna korún podľa falošných dokladov, doteraz to nie je zaplatené a ani doriešené," povedal pán Ján Mezei. 

Neskôr ho odsúdili pre podvod a zaviazali ho k náhrade škody. Jeho dlhy narastali, pričom väzy mu podľa vlastných slov zlomila faktúra vo výške 85-tisíc korún. Exekútor, ktorý sa v tejto veci realizoval, nepreskúmal, že dlžník vlastní aj staršiu nehnuteľnosti či niekoľko vozidiel, ktoré mohli pokryť pohľadávku. "Jeden pán kupoval dom cez exekútora v dražbe za 810-tisíc a potom predávali cez realitku za dva a pol milióna. To je tiež obrovská špekulácia," dodal pán Mezei.

"Ja som kupoval dom cez realitku, ja som netušil, čo je za tým," povedal nový majiteľ domu.  "V prvom rade mali exekvovať tento starý rodinný dom alebo nákladné auto alebo osobné auto a až napokon náš rodinný dom," povedal pán Ján Mezei. S takýmto záverom prišlo v roku 2008 aj ministerstvo spravodlivosti, ktoré reagovalo na sťažnosť voči postupu exekútora: "Súdny exekútor nerešpektoval ustanovenia Exekučného poriadku, podľa ktorého exekúciu možno vykonať len v rozsahu pohľadávky, vyplývajúcej z exekučného titulu."

Polícia podľa pána Jána v tejto veci konala veľmi pomaly, napokon vraj boli všetky skutky premlčané. Hovorkyňa Krajského riaditeľstva policajného zboru v Trnave potvrdila, že väčšinu trestných oznámení z jeho strany odmietli či zastavili, v jednom prípade ale nastala zmena. Podľa stanoviska KR PZ "Dňa 4.7. 2018 bolo v zmysle pokynu prokurátora Okresnej prokuratúry v Dunajskej Strede opätovne začaté trestné stíhanie vo veci."

"Dodnes to nie je doriešené, ani nie sú preskúmané príjmové doklady, že kto to mohol sfalšovať. A ani jedného svedka, čo som navrhoval, nevypočuli," dodáva poškodený. Pán Mezei dokonca tvrdí, že doposiaľ nebola vykonaná ani grafologická skúšku spomínaných dokladov.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy