Oblačno
25°
Bratislava
Florián
4.5.2024
Obhajcovia Kočnera pripustili možnosť, že podajú mimoriadne dovolanie
Zdielať na

Obhajcovia Kočnera pripustili možnosť, že podajú mimoriadne dovolanie

BRATISLAVA / Podnikateľ Marián Kočner, ktorého vo štvrtok poslal Najvyšší súd do vyšetrovacej väzby, nemusí zostať za mrežami dlho. Jeho obhajcovia bezprostredne po vynesení verdiktu vyhlásili, že zvažujú možnosť mimoriadneho opravného prostriedku voči uzneseniu súdu.

Podnikateľa previezli po vynesení verdiktu do bratislavského Ústavu na výkon väzby. Tam by mal Marián Kočner stráviť najbližšie týždne. Senát Najvyššieho súdu tak reagoval na sťažnosť prokurátora Úradu špeciálnej prokuratúry voči verdiktu Špecializovaného trestného súdu, ktorý ho ponechal na slobode. Súd uznal dôvody, že by pobytom na slobode mohol mariť vyšetrovanie kauzy štyroch zmeniek televízie Markíza v hodnote 69 miliónov eur, kde čelí obvineniu z ich falšovania spoločne s Pavlom Ruskom.

V prípade Ruska súd nevidel dôvody na väzbu hoci prokuratúra sa obávala, že by mohol pokračovať v trestnej činnosti. Spolu aktuálne čelí trom trestných stíhaniam, vrátane údajnej objednávky vraždy bývalej spoločníčky televízie Silvie Volzovej. Od jesene minulého roka musí nosiť monitorovacie zariadenie. Kočner má aktuálne na krku štyri trestné stíhania.

"Ak by sa vyskytla akákoľvek nová okolnosť, nejaká nová skutočnosť, tak samotný obvinený môže dať žiadosť o prepustenie z väzby v zásade kedykoľvek," uviedla expertka na trestné právo Lucia Kurilovská.  Obaja advokáti vo štvrtok po vynesení verdiktu vyhlásili, že do úvahy pripadá mimoriadne dovolanie, čo je podľa viacerých odborníkov pomerne zložitý proces s nejasným výsledkom. "Dovolanie vo väzobných veciach môže podať len minister spravodlivosti. Dovolacím súdom, ktorý o tom bude rozhodovať je Najvyšší súd, musí to byť ale iný Senát Najvyššieho súdu," dodala Kurilovská. 

Pozrite si archívnu reportáž o rozhodnutí Najvyššieho súdu, ktorý rozhodol o väzbe pre Mariána Kočnera.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy