Polojasno
14°
Bratislava
Marek
25.4.2024
Tunisan podľa úradov plánoval útok ricínom, je vo väzbe
Zdielať na

Tunisan podľa úradov plánoval útok ricínom, je vo väzbe

Archívna reportáž

BERLÍN / Nemecké úrady sú presvedčené o tom, že Tunisan, u ktorého sa pred týždňom našiel ricín, skutočne chystal bombový útok s touto vysoko jedovatú látkou. Ide o prvý takýto prípad v Nemecku.

"Bola tam už celkom konkrétna príprava na taký čin," povedal rozhlasovej stanici RBB-Inforadio šéf Spolkového kriminálneho úradu (BKA) Holger Münch, ktorý v tejto súvislosti hovorí o biologickej bombe. "Existujú na to na internete príslušné návody, ako niečo také urobiť, tiež od islamistických organizácií. Podľa nich táto osoba tiež postupovala," uviedol ďalej.

Kde presne chcel Tunisan zaútočiť, zatiaľ vyšetrovatelia nevedia. Skúmajú tiež, či mal nejakého komplica.

Nemecké tajné služby Sífovi Alahovi H. prišli na stopu vďaka tipu zo zahraničia, keď si na internete objednal podozrivé chemikálie, ktoré sa dajú využiť na prípravu bomby, a tiež najmenej 1 000 semien rastliny, z ktorej sa dá získať jedovatý ricín. Najnovšie informácie vyšetrovateľov navyše hovoria o tom, že zrejme objednal ešte ďaleko viac týchto semien.

Tunisana, ktorý jed vyrábal v Kolíne nad Rýnom v byte, v ktorom žila aj jeho žena a deti, zadržala polícia 12. júna. Teraz je vo väzbe.

Ricín je bežná rastlina s peknými listami, kvetmi aj semenami, jedna z viacerých takých rastlín rastúcich aj na Slovensku, ktoré môžu ohroziť ľudské zdravie:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy