Zatiahnuté
11°
Bratislava
Vojtech
23.4.2024
Konopa je povolená na rekreačné účely
Zdielať na

Konopa je povolená na rekreačné účely

Archívna reportáž

OTTAWA / Kanadský parlament v pomere hlasov 52 za a 29 proti schválil zákon, ktorým zlegalizoval rekreačné používanie konopy v celej krajine. Kanada sa tak stala druhou krajinou na svete, ktorej dospelí občania budú môcť voľne kupovať a používať konopu. Zákon určuje, ako sa rastlina s psychoaktívnou zložkou smie pestovať, distribuovať a predávať.

Kanada je druhou krajinou po juhoamerickom Uruguaji, ktorého parlament zlegalizoval konopu na rekreačné účely v decembri 2013. Podobný prístup zvolili aj  viaceré štáty v rámci USA. Držanie konopy sa v Kanade stalo trestným činom v roku 1923. Na medicínske účely bola povolená v roku 2001.

Kanadský premiér Justin Trudeau na sociálnej sieti Twitter napísal: "Pre deti bolo jednoduché dostať sa k marihuane a pre kriminálnikov bolo jednoduché mať zisky. Dnes sme to zmenili. Náš plán zlegalizovať a regulovať marihuanu prešiel v Senáte. #slubdodrzany."

Časť konzervatívnej politickej scény ako aj niektorí zástupcovia domorodých skupín mali výhrady. Vláda podľa očakávania dá provinciám, teritóriám a mestským samosprávam 8 až 12 týždňov na to, aby vytvorili nový trh s marihuanou. Za ten čas sa na nový zákonný poriadok musí pripraviť aj priemysel a polícia. Podľa odhadov Kanaďania minuli v roku 2015 na konopu takmer 4 miliardy eur, teda zhruba toľko, ako na víno.

Ako presne bude legálna konopa v Kanade fungovať? Približne od polovice septembra si občania Kanady budú môcť kúpiť konopu či konopný olej od licencovaných pestovateľov a výrobcov v rôznych predajných sieťach. Rovnako si budú môcť objednať rastlinu a výrobky z nej online od výrobcov s federálnou licenciou.

Dospelí budú môcť po novom mať pri sebe na verejnosti až 30 gramov sušenej konopy. Podľa portálu BBC takzvané "edibles", teda potraviny a pokrmy s obsahom konopy zatiaľ nebudú v predaji, vláda potrebuje ešte niekoľko mesiacov na určenie presných podmienok. Minimálny vek na nákup a používanie konopy bol federálne určený na 18 rokov, niektoré provincie sa ale rozhodli zvýšiť ho až na 19 rokov.

Provincie majú právo určiť si spôsob predaja či isté obmedzenia používania, napríklad určenie miest, kde bude možné konopu fajčiť. Federálna vláda určila pravidlá pre jednoduché balenie s nenápadnými značkami a prísnymi zdravotnými varovaniami. Taktiež obmedzila reklamu zameranú na mladých ľudí, promovanie cez sponzorstvo, či zobrazovanie celebrít, fiktívnych postív či zvierat v reklamách.

Naďalej zostáva protiprávne mať pri sebe viac ako 30 gramov sušenej konopy, pestovať doma viac ako 4 rastliny či kupovať konopu od predajcu bez licencie. Tresty budú tvrdé, napríklad ak niekoho chytia pri predaji drogy maloletým, hrozí mu až 14 ročné väzenie. Podaktorí kritici poukazujú na to, že tresty sú príliš tvrdé najmä v porovnaní s podobnými zákonmi, ktoré obmedzujú predaj alkoholu mladistvým.

Zákon neprivítali všetci s nadšením. Líder Konzervatívnej strany Andrew Scheer si myslí, že zákon znormalizuje konopu a urobí ju viac dostupnou. Konzervatívny senátor Leo Housakos hovorí o "katastrofe pre budúce generácie Kanaďanov." Domorodé komunity vyčítajú vláde, že s nimi nekonzultovala chystanú zmenu legislatívy v dostatočnej miere a v dostatočnom predstihu.

Legislatíva je splnením sľubu, ktorý dal v kampani v roku 2015 Justin Trudeau, líder Liberálnej strany. Argumentoval tým, že takmer storočné zákony kriminalizujúce konopu boli neefektívne, keďže Kanaďania aj napriek nim patria medzi najväčších užívateľov konopy na svete. Prieskumy opakovane ukázali, že výrazná väčšina občanov Kanady podporuje túto zmenu. Rozhodnutie zlegalizovať konopu je prejavom globálneho posunu smerom od kriminálneho postihu široko používanej drogy.

Pozrite si príbeh sestier, ktoré sa venujú pestovaniu konopy pre medicínske účely:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy