Polojasno
11°
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Verdikt v prípade 71 udusených migrantov v chladiarenskom nákladnom aute je známy
Zdielať na

Verdikt v prípade 71 udusených migrantov v chladiarenskom nákladnom aute je známy

KECSKEMÉT / BRATISLAVA / Až 71 mŕtvych migrantov našli v auguste 2015 v odstavenom chladiarenskom aute pochádzajúcom zo Slovenska pri rakúskom Parndorfe. Obvinených v tomto prípade bolo 14 ľudí, štyria z nich čelia žalobe z úkladnej vraždy. Dnes napoludnie by v maďarskom Kecskeméte mali zaznieť v tejto tragickej kauze rozsudky.

25 rokov väzenia pre každého zo štyroch hlavných obvinených nie je to, čo žiadala maďarská prokuratúra. Tá za smrť 71 migrantov nájdených v  chladiarenskom voze pochádzajúcom zo Slovenska neďaleko rakúskeho Pandorfu totiž žiadala oveľa prísnejší trest. A to doživotie. A to najmä vodiča chladiarenského i sprievodného vozidla a zástupcu i šéfa pašeráckeho gangu, ktorým bol Afganec. "Odsudzuje sa k 25 rokom väzenia a definitívnemu vyhosteniu z územia Maďarska," povedal v rozsudku sudca János Jádi.

​Ďalší traja hlavní obvinení, ktorí sú Bulhari, sú vyhostení na obdobie 10 rokov. V chladiarenskom aute sa udusili migranti zo Sýrie, Iraku, Iránu, Afganistanu a u jednej obeti sa totožnosť nepodarilo zistiť. Maďarská polícia prevzala vyšetrovanie od rakúskych orgánov 4. novembra 2015, a to na základe predpokladu, že zomreli ešte na území Maďarska. "Na nedostatok vzduchu v aute sa počas jazdy snažili vodiča upozorniť búchaním, krikom a plačom," povedal sudca Jádi.

Na základe zaistených telefónov, vypočutí svedkov i 20 hodín zvukových záznamov bolo dokázané, že vodič od šéfa pašeráckej skupiny dostal jasný pokyn: "... ak tí ľudia zomrú, vyložte ich von niekde v Nemecku, v lese..." Transport sa stal osudným 59 mužom, 8 ženám a 4 deťom. Vzduch v uzatvorenom voze im totiž vystačil maximálne na 30 až 40 minút. "Ale len cez územie Maďarska ich viezli niekoľko hodín. Maximálne do piatich hodín od zatvorenia dverí boli všetci mŕtvi," povedal Jádi.

Vyšetrovací spis obsahuje takmer 81 tisíc strán. Z organizovaného prevádzačstva bolo obžalovaných celkovo 14 ľudí. Okrem štvorice hlavných ďalší, všetci z Bulharska, dostali tresty od 3 do 12 rokov väzenia. Ako počas vyšetrovania vyplynulo, v pláne mali ešte ďalšie dva prevozy migrantov, ktoré však už nestihli zrealizovať. Ani jeden z odsúdených nebude môcť byť podmienečne prepustený z väzenia pred uplynutím 25-ročného trestu. Maďarský súd navyše nariadil aj zhabanie ich majetku, ktorý v prepočte na eurá tvorí v celkovej výške 322 tisíc eur. Dnešný rozsudok nie je právoplatný a môžu sa proti nemu odvolať.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy