Jasno
Bratislava
Miroslav
29.3.2024
Prokurátor Vasiľ Špirko pozná verdikt
Zdielať na

Prokurátor Vasiľ Špirko pozná verdikt

Archívne video

KOŠICE / Prokurátor Vasiľ Špirko je vinný. V piatok o tom rozhodla komisia disciplinárneho konania. Podľa nej porušil povinnosti prokurátora. Podľa informácií televízie JOJ mu neuložia disciplinárny trest.

Prokurátora Úradu špeciálnej prokuratúry Vasiľa Špirka disciplinárna komisia dnes nepotrestala. Ako uviedol v rozhodnutí jej predseda, prokurátora Špirku disciplinárka uznala za vinného, lebo v rozpore s pokynmi generálneho prokurátora zvolal tlačovú besedu a v rozpore so zásadami mlčanlivosti informoval novinárov o neukončenom trestnom konaní. Upustila však od jeho potrestania s tým, že sa dostal pred disciplinárnu komisiu, čo by malo byť postačujúce.

Navrhovateľ podania na disciplinárne konanie špeciálny prokurátor Dušan Kováčik aj špeciálny prokurátor Vasiľ Špirko sa po vyhlásení rozhodnutia priamo pred komisiou vzdali práva na odvolanie, čím sa rozhodnutie stalo právoplatné.

Návrh na disciplinárne konanie špeciálneho prokurátora Vasiľa Špirka podal koncom marca špeciálny prokurátor Dušan Kováčik preto, že Špirko začiatkom marca verejne vystúpil pred novinármi s podozreniami voči exministrom Róbertovi Kaliňákovi a Jánovi Počiatkovi a tým porušil interné predpisy Generálnej prokuratúry SR týkajúce sa zvolávania tlačových besied a nepostupoval v súlade so zásadami mlčanlivosti. Kováčik navrhol ako disciplinárny trest zníženiu platu o 20 percent na pol roka.

"Rozhodnutie disciplinárnej komisie vo veci prokurátora špeciálnej prokuratúry Vasiľa Špirka považujeme za nesprávne, lebo nezohľadnilo okolnosti, v akých sa Vasiľ Špirko nachádzal," uvádza to strana Sloboda a Solidarita (SaS) v reakcii na verdikt disciplinárnej komisie. "Jeho tlačovú konferenciu treba vidieť nielen v kontexte vraždy Jána Kuciaka a Martiny Kušnírovej, ale aj v opakovaných zisteniach o netransparentnosti a predraženosti tendrov, ktoré sa uskutočňovali na ministerstve vnútra počas ministrovania Roberta Kaliňáka,“ uviedol podpredseda strany SaS Ľubomír Galko

Súvisiace články

Najčítanejšie správy