Zatiahnuté
14°
Bratislava
Žigmund
2.5.2024
Prokuratúra žiada doživotie pre pašerákov, ktorým sa v chladiarenskom voze udusilo 71 migrantov
Zdielať na

Prokuratúra žiada doživotie pre pašerákov, ktorým sa v chladiarenskom voze udusilo 71 migrantov

Archívna reportáž

KECSKEMÉT / Doživotné tresty väzenia žiada maďarská prokuratúra pre štyroch obžalovaných v prípade, ktorý sa týka smrti 71 migrantov v chladiarenskom voze pred tromi rokmi. Zástupca obžaloby to uviedol vo svojej záverečnej reči vo štvrtok.

Súdne konanie v tejto kauze sa tak konečne blíži k záveru. Sudca János Jádi naznačil, že rozsudok by mohol padnúť už 14. júna. Proces so skupinou 11 mužov začal pred rokom a sleduje ho množstvo zahraničných médií. Už pri jeho začiatku žiadali prokurátori pre štyroch hlavných aktérov trest doživotia. Vo štvrtok svoj návrh potvrdili tým, že traja obžalovaní by nemali mať možnosť na prípadné predčasné prepustenie na slobodu. 

Rakúska polícia objavila 27. augusta 2015 v opustenom chladiarenskom aute pri diaľnici neďaleko hraníc s Maďarskom 71 udusených ľudí. Išlo o migrantov, prevažne zo Sýrie, Iraku a Afganistanu. Medzi nimi bolo osem žien a štyri deti. Keďže zomreli ešte pred prejazdom cez hranice, prevzalo vyšetrovanie vrátane súdneho konania Maďarsko. 

Deň po smrti migrantov sa situácia opakovala

Štyria členovia gangu sa prevozu priamo zúčastnili. Pre zvyšných siedmich požaduje prokurátor dlhoročné tresty väzenia. Podľa obžaloby skupina od februára do augusta 2015 prepravila do západnej Európy okolo 1200 ľudí a zarobili na tom státisíce eur. 

Prokuratúra v záverečnej reči uviedla aj priťažujúcu okolnosť, ktorou bolo, že deň po smrti 71 migrantov sa v rovnakom type auta objavilo v podobnej situácii ďalších 81 ľudí. 

Pozrite si archívnu reportáž o tomto prípade.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy