Oblačno
14°
Bratislava
Miroslav
29.3.2024
Muža, ktorý prepadol banku v Krompachoch a je zodpovedný za rukojemnícku drámu, obvinili
Zdielať na

Muža, ktorý prepadol banku v Krompachoch a je zodpovedný za rukojemnícku drámu, obvinili

KROMPACHY / Prepadnúť banku sa rozhodol 32- ročný muž. Ten podľa informácií TV JOJ vtrhol do banky s tĺčikom na mäso a ohrozoval zamestnankyne. Na mieste sa nachádzalo niekoľko policajných jednotiek.

Po trojdňovej práci krajský vyšetrovateľ muža obvinil. Okrem rukojemníckej drámy mu pribudol ešte jeden paragraf. " Policajný vyšetrovateľ obvinil 32-ročného muža z okresu Spišská Nová Ves zo zločinu lúpeže v jednočinnom súbehu so zločinom brania rukojemníka, a zároveň spracoval podnet na jeho väzobné stíhanie," uviedla hovorkyňa polície v Košiciach Lenka Ivanová. Pred sudcom pre prípravné konanie, ho čakal výsluch. Svoj čin oľutoval ale nevedel si ho vysvetliť.

"Žiadame aby bol prepustený zo zadržania na slobodu. Je síce dôvodnosť v závažnosti skutku, pre ktorý je aj návrh na vzatie do väzby. Avšak myslíme si vzhľadom na jeho minulosť, žeby mohol byť prepustený na slobodu," povedal obhajca František Pitoňák. Obhajca tiež navrhoval, aby bola väzobná cela nahradená probačným dozorom. Sudca však bol nekompromisný. Miroslava poslal do väzby  "Zatiaľ klient nepodal sťažnosť voči uzneseniu o vzatí do väzby. Dôvody väzby akurát sú tie, ktoré viac menej spočívajú v tom, žeby mohol pokračovať ďalej v trestnej činnosti," dodal Pitoňák.

Po lekárskom vyšetrení bol eskortovaný na Krajské riaditeľstvo Policajného zboru k vykonaniu ďalších potrebných procesných úkonov. Podarilo sa nám zistiť, že Mirová dychová skúška mala výsledok 1,6 promile. Obvinený zatiaľ nieje, pre policajtov je to stále čerstvý prípad. Isté je že peniaze z banky nežiadal. Celý incident bude vyšetrovať odbor kriminálnej polície z Košíc, ako podozrenie z trestného činu brania rukojemníka. Súdne pojednávanie by sa malo konať v najbližších dňoch. 

K prepadu banky došlo v piatok predpoludním. Po ohlásení incidentu na miesto dorazili viaceré policajné jednotky. Podľa polície išlo o 32- ročného Mira, ktorý vtrhol do banky a ohrozoval zamestnankyne s tĺčikom na mäso. Dve pracovníčky banky, ktoré sa v nej nachádzali, boli oslobodené, neutrpeli žiadne zranenia, a bol im privolaný posttraumatický tím. Jednu ženu páchateľ držal ako rukojemníčku a ohrozoval ju čepeľou tĺčika na mäso.  "Vbehol so slovami, všetci choďte von, teraz tu začína show. Zákazníci banky vybehli, jedná pracovníčka banky taktiež vybehla, ale niekoľko ľudí tam ostalo vo vnútri," opísala situáciu pre TV JOJ obyvateľka Krompách Mária. 

Policajti vykonali všetky potrebné bezpečnostné opatrenia a na miesto boli privolaní aj kukláči z Policajného zboru v Košiciach, a skupina vyjednávačov. "Najprv že chce vrtuľník, potom chce vyjednávačov. Do priestorov banky tak vstúpili vyjednávači. Títo komunikovali spoločne s podozrivým. Ten musím povedať, že začal komunikovať, spolupracoval. Zhruba po asi hodinovom vyjednávaní sa podarilo rukojemníčku vyslobodiť," uviedol Juraj Leško riaditeľ Policajného zboru v Košiciach. 

​Okolie banky zoširoka uzavreli. Nebezpečný Krompašan žiadal vrtuľník a nechcel vidieť policajtov. V banke bola aj druhá zamestnankyňa o ktorej Miro nevedel. "Vyhrážal sa tým, že má nejakú výbušninu, Vyhrážal sa tým, že má nejakú výbušninu. Že tá zbraň čo má, je veľmi čerstvá, dobre naostrená," pokračoval Leško.

Dvadsaťtriročnú Danielu napokon prepustil. Tá pri úteku stratila aj topánky. Vydesenej žene poskytli postraumatickú pomoc, rovnako ako aj jej kolegyni. Po približne dvoch hodinách muža spacifikovali policajní kukláči v súčinnosti s PMJ. Nevydal sa im dobrovoľne. Pripravení zasiahnuť boli hasiči aj záchranári. "Vo vnútri banky sa nachádzal muž s ľahšími poraneniami. Po ošetrení bol transportovaný na chirurgické oddelenie v Krompachoch," uviedla v telefonáte hovorkyňa záchranárskej skupiny Katarína Načiniaková. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy