Skoro jasno
17°
Bratislava
Soňa
28.3.2024
Rozsiahly požiar výrobnej haly uhasili. Majiteľ odhadol škodu na 10 miliónov eur
Zdielať na

Rozsiahly požiar výrobnej haly uhasili. Majiteľ odhadol škodu na 10 miliónov eur

DUNAJSKÁ STREDA / Hasiči zasahovali pri rozsiahlom požiari haly na Múzejnej ulici v Dunajskej Strede. Na mieste boli takmer dve desiatky hasičov. Zamestnancov sa podarilo evakuovať ešte pred ich príchodom. Stúpajúci hustý dym bolo vidieť až z 20 kilometrov vzdialených obcí.

Horieť začalo vo výrobnej hale pri údržbárskych prácach. Vo fabrike, ktorá ako jediná malým pečivom zásobuje takmer celú Európu sa nepracovalo. Mali úspornejší režim. Po tom, ako sa vznietil pracovný stroj, ktorý sa im podarilo uhasiť, prišlo z dosiaľ neznámych príčin k trom výbuchom. Práve tie zapríčinili mohutný požiar, ktorý zachvátil celý priestor a pre tlakovú vlnu museli priestory všetci opustiť. "Hala je postavená z panelov, izolačných panelov a vlastne horí izolácia medzi dvomi vrstvami plechu. Keď vznikol požiar, tak boli všetci upozornení, aby opustili priestor. Potom prišli hasiči," uviedol riaditeľ divízie obchodu Alexander Faklen.

Polícia vykonala evakuáciu zamestnancov a osôb z vedľajších ulíc a zabezpečovala prístup hasičom a záchranárom na miesto požiaru. "Vo fabrike bolo 117 zamestnancov, všetci boli evakuovaní, sú v poriadku. Jeden bol prevezený preventívne do nemocnice, lebo sa nadýchal splodín, ale podľa našich informácií je v poriadku," dodal Faklen. Pre zamestnancov hasiči zabezpečili evakuačný autobus, ktorý bol klimatizovaný, aby sa mohli ochladiť. Zamestnávatelia im zase dodali vodu. 

Okolité ulice polícia kvôli bezpečnosti uzatvorila. Polícia vydala aj výzvu pre občanov do rozhlasu a regionálnych médií, aby nevchádzali do blízkosti miesta požiaru, a aby si pozatvárali okná na príbytkoch. "Spolupracovali sme s políciou aj so životným prostredím, dávali sme informácie širokej verejnosti, aby sa chránili aspoň tým, aby zatvorili aspoň okná, tie ktoré sú najbližšie k horiacemu objektu," povedal riaditeľ krajského riaditeľstva hasičov v Trnave Vojtech Valkovič.

Pre škodliviny, ktoré sa dostali do ovzdušia vyrozumeli aj Kontrolné chemické laboratórium v Nitre, ktorého pracovníci prišli na miesto. Dym sa našťastie nezdržoval pri zemi, ale stúpal nahor. 

Na mieste pomáhalo aj 40 dobrovoľných hasičov z obcí Čiližská Radvaň, Vieska, Mliečno, Gabčíkovo, Šamorín, Michal na Ostrove, Veľká Paka, Orechová Potôň, Hubice, Rusovce a Vydrany. Vyžiadaná bola aj medzikrajská pomoc z Bratislavy. Z dôvodu, že majiteľ určil predbežnú škodu spôsobenú požiarom na 10 miliónov eur, sú na mieste udalosti aj zisťovatelia príčin vzniku požiarov. Hasičom sa požiar podarilo dostať pod kontrolu po viac ako 5 hodinách. 

Hala bola silno zadymená, pričom hustý dym sa šíril aj do okolia. Pri udalosti zasahovali hasiči z Dunajskej Stredy, zo Šamorína, z Veľkého Medera, z Galanty a z Trnavy, s deviatimi kusmi hasičskej techniky. Polícia vykoná obhliadku miesta činu aj za pomoci expertov z kriminalisticko-expertízneho ústavu policajného zboru a zisťovateľa príčin požiarov HaZZ. Čo bolo príčinou rozsiahleho požiaru haly, zatiaľ nie je zrejmé a bude to predmetom ďalšieho zisťovania.

Na mieste je reportérka TV JOJ Silvia Mračnová. 

Pozrite si archívnu reportáž.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy