Jasno
17°
Bratislava
Soňa
28.3.2024
Poslanec ĽSNS Mizík pred súdom odmietol vypovedať. Pojednávanie odročili
Zdielať na

Poslanec ĽSNS Mizík pred súdom odmietol vypovedať. Pojednávanie odročili

BRATISLAVA / Vo štvrtok o desiatej hodine by sa malo začať pojednávanie s poslancom národnej rady za ĽSNS Stanislavom Mizíkom. Vyšetrovali ho pre jeho nenávistné výroky na sociálnych sieťach. Po výpovediach svedkov súd odročil pojednávanie na začiatok júna.

Na začiatku pojednávania obžalovaný deklaroval, že je nevinný, zároveň, rovnako ako v prípravnom konaní, odmietol vypovedať. Súd následne vypočul dvoch svedkov, ktorí sú v prípade poškodenými. Eva Mosnáková, ktorá je mediálne známa z projektov na pamiatku obetí holokaustu a historik Ivan Kamenec. Ten zdôraznil, že problém nevidí v tom, že obžalovaný kritizoval, že dostal vyznamenanie, ale ako problém vidí dôvod kritiky. "Naposledy to bolo vytýkané pred 70-timi rokmi mojim rodičom," povedal s tým, že obžalovaný ako poslanec prisahal na Ústavu SR a napriek tomu ju porušuje. Zároveň však dodal, že sa ho názory nevzdelaných a nenávistných ľudí nemôžu dotknúť. Eva Mosnáková  povedala, že Mizík o nej nič nevedel, že mu stačilo to, že je Židovka, aby ju označil na sociálnej sieti. Tvrdí, že nie je prípustné, aby poslanec a učiteľ mali aj 70 rokov po vojne výroky ako fašisti počas vojny.

Ďalším z poškodených v prípade bol režisér Juraj Hertz. Keďže ten v apríli zomrel, prečítala sa len jeho výpoveď z prípravného konania. Pred vyšetrovateľom vtedy uviedol, že publikovaný článok sa ho nedotkol, lebo ho sprostý človek nemôže uraziť. Podľa obžalovaného však otázky vyšetrovateľa na režiséra boli zavádzajúce, sugestívne a tým pádom nezákonné. Pred súdom vypovedala aj Nina Šilanová, ktorej zosnulá teta Daniela sa venovala rómskej kultúre a bola tiež spomínaná v statuse pripisovanému Stanislavovi M. V tejto súvislosti sa obžalovaný vyjadril, že sa s Danielou Šilanovou poznal a napriek rozdielnym názorom spolu viackrát diskutovali. Prípad sa na súde pojednáva za sprísnených bezpečnostných podmienok.

Podporiť ho prišli spolustraníci

Pojednávanie malo obmedzenú účasť. "Samosudca umožnil prístup do pojednávacej miestnosti 28 osobám, čo je maximálna možná kapacita pre verejnosť," povedala hovorkyňa Špecializovaného trestného súdu Katarína Kudjaková. Pre malú kapacitu pojednávacej miestnosti miesta pre verejnosť obsadila iba hŕstka podporovateľov Stanislava Mizíka. Medzi nimi väčšina spolustraníkov z parlamentu. Tí na súd do Pezinka prišli aj napriek tomu, že v národnej rade pokračuje mimoriadna schôdza. 

Niektorí poslanci podpísaní na prezenčnej listine v parlamente neboli, keďže sedeli na pojednávaní v Pezinku. Na prezenčke bola podpísaná Natália Grausová, Ján Kecskés, Juraj Kolesár, Martin Kotleba, Peter Krupa, ale aj Rastislav Schlosár.

Pri Špecializovanom trestnom súde v Pezinku už v ranných hodinách stálo niekoľko policajných áut. Očakávalo sa totiž, že poslanca Mizíka prídu podporiť jeho priaznivci. Vstup do areálu súdu strážili okrem príslušníkov Zboru väzenskej a justičnej stráže viacero policajných hliadok. Viaceré policajné autá vrátane dodávok s ťažkoodencami boli aj v areáli súdu. Vstup do areálu súdu bol pre zástupcov verejnosti obmedzený len na určitý počet ľudí.

Špecializovaný trestný súd sa opatreniami chcel vyhnúť situácii z pracoviska v Banskej Bystrici. Počas pojednávania s poslancom NR SR Milanom Mazurekom sa totiž pred budovou súdu zhromaždili jeho podporovatelia a hlukom rušili priebeh pojednávania. Aj v Pezinku sú dnes prítomní podporovatelia Stanislava M. a megafónom varujú verejnosť pred návratom totality.

Poslanec Mizík ešte v januári minulého roku na sociálnej sieti napadol zoznam osobností ocenených prezidentom Andrejom Kiskom. Po tom začalo policajné vyšetrovanie. Nasledovali prehliadky, okrem iného aj kancelárie poslanca v národnej rade. Obžalovaný je zo zločinu výroby extrémistických materiálov a prečinu hanobenia rasy a presvedčenia. Okrem iného, mu najmä prekážal ich židovský pôvod. Hrozí mu väzenie až na 6 rokov.

Úrad špeciálnej prokuratúry poslanca obžaloval pre zločin výroby extrémistických materiálov, zločin rozširovania extrémistických materiálov a prečin hanobenia národa, rasy a presvedčenia. 

Na mieste je reportér TV JOJ Samuel Migaľ. Správu budeme priebežne aktualizovať.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy