Polojasno
12°
Bratislava
Florián
4.5.2024
Ex-policajt na súde žiadal vyšetriť duševné zdravie prokurátora
Zdielať na

Ex-policajt na súde žiadal vyšetriť duševné zdravie prokurátora

Archívna reportáž

BRATISLAVA / Počas cestnej kontroly spacifikoval vodičku. Po tomto zákroku na niekoľko týždňov skončil vo vyšetrovacej väzbe, musel vyzliecť uniformu a už viac ako tri roky sa snaží dokázať svoju nevinu. Bolo to tak aj na poslednom hlavnom pojednávaní.

"Ako zisťujete povesť dvoch hysterických, zlodejských, podvodníckych žien, keď si dovolia tvrdiť, takéto niečo a pod prísahou klamú?" pýtal sa na pojednávaní ex-policajt a dodal: "Žiadam prešetriť duševný stav prokurátora!" Sudkyňa ho musela pacifikovať: "Opakovane vás upozorňujem, neskáčte mi do reči. Udelím vám poriadkovú pokutu, sadnite si." Po úvodnej výmene názorov medzi sudkyňou a obžalovaným pokračovalo hlavné pojednávanie vypočutím svedka. Policajta z obvodného oddelenia, ktorý bol členom druhej posádky, ktorá prišla na inkriminovaný zásah. Keďže ide o štyri roky starý prípad na detaily si nespomínal: "Došli sme tam, boli tam dve uplakané ženy, tuším, že boli spútané, to si nepamätám." Pojednávanie po prerušení pokračovalo vypočutím súdneho znalca z odboru psychológie. Ten robil posudok obžalovaného ešte v čase keď bol v Leopoldove vo väzbe. Jeho úlohou bolo opísať osobnosť ex-policajta. "Nie je tam problém so zvýšenou mierou agresivity ako s mierou kontroly, toto som povedal na pojednávaní," hovorí klinický psychológ a súdny znalec Dušan Kešický. 

Na otázku, či to znamená, že sa nevie kontrolovať,m odpovedal takto: "To znamená, že v niektorých situáciach môže byť narušená táto kontrola." Psychológ dodal, že správanie obžalovaného počas policajnej práce bolo rovnaké ku všetkým bez ohľadu na to či ide o drogového dílera, alebo priestupcu v doprave: "Inak sa správame v škole, inak na ihrisku, inak v kostole, pokiaľ sa správame všade rovnako je problém." Ex-policajt ho kritizuje: "Veľa ľuďom poškodil meno, len preto, že mu povedali pravdu od očí, to isté urobil aj mne. Preto som si žiadal o nový posudok a urobil som nový protiposudok." Obhajca obžalovaného Matej Krajči dodáva: "Znalec došiel podľa nášho názoru k diametrálne odlišným záverom." Svedkovia, ktorí sa na pojednávanie nedostavili dostanú od sudkyne pokutu sto eur. Ich vypočutie a rovnako tak aj oboch znalcov z odboru psychológie bude naplánované na ďalšie hlavné pojednávanie. Obhajoba ešte navrhla aby boli psychologické posudky spracované aj poškodenej a jej matke. Ďalší termín pojednávania v prípade obžalovaného ex-policajta je naplánovaný na 10 júla.

Kontroverzný policajný zákrok, ktorý si jedna zo žien nakrúcala, vyvolal veľké emócie:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy