Zatiahnuté
15°
Bratislava
Miroslav
29.3.2024
EXKLUZÍVNE: Násilný vrah je späť na Slovensku
Zdielať na

EXKLUZÍVNE: Násilný vrah je späť na Slovensku

EDINBURGH/BRATISLAVA / Vraždil v Škótsku, no vo väzení bude sedieť na Slovensku. Prípad vraha z Nálepkova, ktorý TV JOJ sleduje už 10 rokov, má zaujímavé rozuzlenie. Doživotný trest za brutálne znásilnenie a vraždu mladej podnikateľky si mal pôvodne odpykať v Škótsku.

Presne pred desiatimi rokmi zatiahol opitý muž Moiru Jones do parku. Tam ju brutálne znásilnil a zavraždil. Jeho brutalita šokovala celé Škótsko. Pred desiatimi rokmi policajti z Nálepkova vypátrali a zadržali Mareka, podozrivého z brutálneho trestného činu a transportovali ho za slovenské hranice. V Škótsku ho odsúdili na doživotie. Rodina Moiry Jones si vydýchla. "Urobíme s našimi životmi všetko, čo budeme vedieť, aby boli hodné pamiatky. Budeš žiť stále s nami," uviedla vtedy matka Moiry.

Rodina zavraždenej ale po rokoch opäť ostala v šoku. "Násilný vrah už nie je v našej jurisdikcii," informovali ich listom tamojšie úrady. Škótski novinári sa na TV JOJ obrátili s prosbou o pomoc. Reportéri TV JOJ sa teda rozhodli vypátrať, kde sa vrah nachádza teraz.

Dobre informovaný zdroj, ktorý si neželá byť menovaný, pre TV JOJ uviedol, že na doživotie odsúdený Marek Harčár už nesedí v Škótsku, ale vo väznici na Slovensku. Informáciu oficiálne potvrdila aj polícia. "Osoba bola podľa zákona o uznávaní a výkone rozhodnutí ukladajúcich sankciu spojenú s odňatím slobody v Európskej únii prevzatá 21. novembra 2016," uviedol hovorca prezídia policajného zboru Michal Slivka. Potvrdila to aj jeho matka. Práve s ňou bol v Nálepkove, keď ho prišli zatknúť slovenskí policajti.

Harčárova mama verí, že Moiru nezabil

Mama Harčára žije v skromných podmienkach. Po jeho eskortovaní túžila iba po jednom, aby ho vrátili naspäť na Slovensko. Tu by ho mohla navštevovať. Marek je v slovenskej väznici, no na návšteve ešte nebola. "Neboli sme ešte, lebo to musí dať navštívenku. Moja dcéra to všetko vybavuje," uviedla Marekova mama. 

Šesťdesiatpäťročná žena sa pri spomienke na udalosti spred desiatich rokov stále rozplače. Napriek obvineniu a dôkazom škótskych vyšetrovateľov trvá na tom, čo jej Marek po zadržaní povedal. "Že dvaja boli a dali to naňho. Mami, udrel sa o srdce, prisahám, že ja som to nebol," uviedla. 

Harčár najprv sedel v Leopoldove. V máji minulého roka ho súdy poslali do väznice v Banskej Bystrici. Je v najprísnejšom stupni stráženia. Podmienky má také isté, ako keby bol odsúdený na Slovensku. "Medzi ostatné práva odsúdených patria napríklad nákupy, návštevy, prijímanie balíkov, telefonovanie a vychádzky v rámci areálu väznice," povedala Katarína Novákova z kancelárie generálneho riaditeľstva Zboru väzenskej a justičnej stráže.

Rodina Moiry Jones má obavy, že sa Harčár cez slovenské súdy môže dostať na slobodu. Aj tu ale platí, že si doživotný trest, teda minimálne 25 rokov, musí riadne odsedieť. Harčárovi sa roky odsedené v Škótsku z trestu odrátali. Už o 16 rokov teda môže požiadať o predčasné prepustenie z banskobystrickej väznice. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy