Skoro jasno
14°
Bratislava
Marek
25.4.2024
Záchranky sú vybavené novinkami. Starostlivosť o pacientov zefektívnia
Zdielať na

Záchranky sú vybavené novinkami. Starostlivosť o pacientov zefektívnia

BRATISLAVA / Profesionáli v červených uniformách sa majú na čo tešiť. Jeden zo slovenských poskytovateľov prvej pomoci záchranky vybavil novinkami. Tie prácu a starostlivosť o pacientov poriadne zefektívnia.

Novinkou medzi záchranármi je napríklad triážová taška. Triáž síce medzi záchrannými zložkami novinkou nie je, no nové je to, že teraz majú všetko podstatné poruke.

Pri masovom nešťastí prvá posádka záchranárov musí pacientov roztriediť podľa závažnosti stavu. Malá kapsa zavesená na ramene ich prácu zrýchli. "Posádka si dá na seba žltú vestu a následne triedi pacientov a robí životzachraňajúce úkony," vysvetľuje záchranár Michal Ilavský. V taške je okrem triediacich pások aj výbava na zastavenie krvácania, či rýchle nevyhnutné ošetrenie. Nenápadná škatuľa, ktorú nosia záchranári na batohoch, je ochranou pred tichým zabijakom. Signalizuje posádke, že sa v priestoroch nachádza nebezpečný plyn.

"Detektor oxidu uhoľnatého nám signalizuje, že je vysoká koncentrácia oxidu uhoľnatého priamo v priestore. V prvom rade chráni posádku a zároveň chráni pacienta. Detektor začne signalizovať, je tam zvukový alarm, začne vibrovať a začne svetelná signalizácia," opisuje Ilavský.

Pri vážnych nehodách a úrazoch je jedným z najdôležitejších krokov v záchrane spriechodnenie dýchacích ciest. Ak pacient nevládze dýchať sám, napoja ho na umelú pľúcnu ventiláciu. A trubicu mu zavedú priamo do pľúc. Na prvý pohľad banálny úkon si vyžaduje poriadne zručnosti. Poľahky sa trubica môže dostať namiesto pľúc do pažeráka. Záchranári tak vďaka novinke a smartfónu presne vidia do nášho krku.

"Hovoríme o laringoskope s optikou. Pri obtiažnej intubácií pacienta, kde sú zlé anatomické pomery, ale kde je veľmi zle vidieť tracheu - priedušnicu. Tak lepšie nám to zvizualizuje tie dýchacie cesty," pokračuje záchranár. Dobrou správou pre pacientov je tiež nové analgetikum. To si zjednodušene vie dávkovať sám pacient dýchaním podľa intenzity bolesti. Toto liečivo totiž tlmí bolesť s rýchlym účinkom.

"Slúži prevažne na stredne silnú až silnú traumatickú bolesť. To znamená bolesť, ktorá je spôsobená úrazom. Výhodou pre pacienta je to, že má veľmi rýchly nástup účinku. Po nejakých 6 až 10 vdychoch, pacient už pociťuje úľavu od bolesti," dodáva Ilavský.

Niekedy sa musí sanitka popasovať aj s takýmto niečím:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy