Skoro jasno
15°
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Sloboda zvierat poslala polícii oznámenie pre podozrenie zo spáchania trestného činu týrania
Zdielať na

Sloboda zvierat poslala polícii oznámenie pre podozrenie zo spáchania trestného činu týrania

BÁTOROVÉ KOSIHY / Sloboda zvierat poštou zaslala na políciu do Bátorových Kosíh oznámenie pre podozrenie zo spáchania trestného činu týrania. Ide o prípad dôchodcu, ktorý svojho psa priviazal k autu. Úbohé zviera neprežilo. Upozorňujem na to, že obsah nie je vhodný pre maloletých divákov.

Začiatkom mája uviazal 74-ročný dôchodca svojho psa za auto. Tak ho chcel odviezť späť domov po tom, ako mu ušiel z dvora. Nedovolený spôsob prevozu pes neprežil. "Veľmi nás mrzí, že i napriek tomu, že polícia bola privolaná na miesto činu, nezabezpečila hlavný dôkaz, telo zvieraťa a posudzovala tento skutok ako priestupok," hovorí Pavla Dugovič zo Slobody zvierat. 

Prípad klasifikovala ako porušenie zákona o veterinárnej starostlivosti. "Po oboznámení sa so stavom na mieste udalosti, vyrozumela ako vecne príslušný orgán Štátnu veterinárnu správu v Komárne," informuje hovorkyňa nitrianskej polície Renáta Čuháková. 

"Vodenie psa za autom je neprípustné, majiteľ ho mohol uštvať rýchlou jazdou alebo ovplyvniť zdravotný stav, že zviera uhynulo," povedal riaditeľ štátnej veterinárnej a potravinovej správy Jozef Bíreš. 

V tomto konkrétnom prípade sa angažovala aj prokuratúra, ktorá potvrdila náš predpoklad, že za danej situácie, výpovede svedkov a predošlého života psa sa s tým nič viac robiť dať nebude.

"Kompetentné orgány už majú všetky legislatívne a právne možnosti na to, aby zasahovali," hovorí Dugovič. Zákon uvádza ako týranie aj prekračovanie biologických schopností zvieraťa, pričom nerozlišuje, či išlo o úmysel, alebo neúmyselné konanie. Majiteľ uhynutého Dumba medzičasom doma pochoval. Teraz zrejme dôjde k exhumácii jeho pozostatkov.

"Momentálne prebieha šetrenie prípadu a tak isto bude vykonaná pitva, ktorá možno potvrdí, či vylúči, či zviera uhynulo na udusenie, alebo mechanické poranenie," uviedol Bíreš. 

Po zverejnení fotografií, ktoré bezprostredne po čine nafotil Zsolt, svedok posledných 200 metrov života Dumba a následne v rozhorčení napadol majiteľa psa, internet zaplavili nenávistné komentáre plné invektívov na adresu dôchodcu.

"Sloboda zvierat sa dištancuje od rôznych invektívov, ide nám výlučne o to, aby sa jednalo v mene ochrany zvierat," dodáva Dugovičová.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy