Zatiahnuté
11°
Bratislava
Jela
19.4.2024
Letné počasie prináša aj riziká. Zakladaním ohňa v prírode ohrozujete aj vlastnú peňaženku
Zdielať na

Letné počasie prináša aj riziká. Zakladaním ohňa v prírode ohrozujete aj vlastnú peňaženku

VEĽKÉ LEVÁRE / S mimoriadne teplým počasím, ktoré láka do prírody, prichádza na Slovensko aj sezóna lesných požiarov. Hasiči v noci zasahovali na Záhorí, kde plamene zachvátili staršie rúbanisko. Ochranári varujú pred zakladaním ohňa vo voľnej prírode.

Hasiči museli krátko po polnoci zasahovať pri požiari rúbaniska a lesného porastu v katastri obce Veľké Leváre neďaleko Malaciek, kde sa oheň rozšíril na plochu približne šiestich hektárov. Tento rok pritom nešlo o prvý takýto prípad.

Ochranári varujú, že zakladanie ohňa mimo určených miest môže byť v týchto dňoch mimoriadne nebezpečné. Štátna ochrana prírody na svojich webových stránkach uvádza, že ľudia konajú neuvážene. "Podľa údajov hasičského zboru je práve vypaľovanie porastov a zakladanie ohňov v prírode najčastejšou príčinou vzniku požiarov v prírodnom prostredí," uvádza stanovisko. 

Svoje o tom vedia aj obyvatelia hlavného mesta, ktorí využili pekné prvomájové počasie a vybrali sa na Kolibu, kde sú miesta určené pre opekanie. "Keď ľudia vidia iných, tak to nerobia, lebo cítia, že to nie je správne, tak ich to odrádza. Ale chcem povedať, že na Slovensku chýba veľa verejných miest na grilovanie."

Niektorí milovníci opekania si ako záruku so sebou berú aj dvojlitrovú fľašu vody a pri odchode poriadne pooblievajú ohnisko, aby ani iskra neuletela do okolia. Vypaľovanie tráv či zakladanie ohňa vo voľnej prírode môže vyjsť draho. Fyzickým osobám hrozí pokuta do výšky 331 eur a firmám až do takmer 17-tisíc. Ak pri tom vznikne požiar, čo spôsobí väčšie škody, hrozí páchateľovi aj trestné stíhanie.

Pozrite si archívnu reportáž o požiari na hrádzi: 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy