Zatiahnuté
13°
Bratislava
Viola
18.5.2024
V chatárskej oblasti sa zrútila budova, išlo o šťastie v nešťastí
Zdielať na

V chatárskej oblasti sa zrútila budova, išlo o šťastie v nešťastí

Archívna reportáž

STARÁ TURÁ / V rekreačnej oblasti pri meste Stará Turá sa v noci zrútila 30 rokov stará budova. Obrovský šok to bol hlavne pre jej nového majiteľa, ktorý sa ju konečne rozhodol zrekonštruovať. Obrovským šťastím tak bolo, že k zrúteniu nedošlo počas prác.

Bol to vraj iba krátky okamih, po ktorom zostalo z polovice obrovskej rozostavanej budovy iba zbúranisko. Samovoľnému pádu stavby na brehu jazera Dubník pri Starej Turej predchádzalo praskanie múrov. K zrúteniu budovy prišlo v pondelok okolo jedenástej hodiny večer. 

Ľudia ráno neverili vlastným očiam. Nedokončená stavba, ktorá mala byť pôvodne školiacim strediskom s ubytovňou, tam bez akéhokoľvek zásahu stála takmer 30 rokov. Keď ju nový majiteľ konečne začal rekonštruovať, prišlo k jej zrúteniu. Podľa polície sa pri páde budovy nikto nezranil. Celý areál ale uzavreli páskami. "Vyšetrovateľ kriminálnej polície z Nového Mesta nad Váhom začal trestné stíhanie vo veci prečinu všeobecného ohrozenia," uviedla hovorkyňa Krajského riaditeľstva Policajného zboru v Trenčíne Elena Antalová. 

Podľa miestnych nedostavanú budovu v priebehu rokov postupne rozoberali zlodeji, ktorí mali okrem iného vytrhávať z múrov liatinové rúry. Prečo ale došlo k pádu vyššej časti stavby je zatiaľ predmetom vyšetrovania. "Dva týždne dozadu tam nalievali nejaký betón. Možno to, tomu pomohlo. V nedeľu tam tiež robili so zbíjačkami," prezradila chatárka. Podľa slov hovorkyne polície v Trenčíne bude do trestného konania pribratý aj súdny znalec z odboru stavebníctva. Pre stále hroziace nebezpečenstvo zrútenia sa aj zvyšku stavby, polícia evakuovala niekoľko budov nachádzajúcich sa pod celým objektom. Väčšinou sa v oblasti nachádzajú len sezónne využívané rekreačné chatky.

"Či a kedy sa budú môcť ľudia vrátiť záleží od statika, ktorý sa vyjadrí k stabilite stavby," dodala policajná hovorkyňa. Majiteľ zrútenej budovy na kameru ale hovoriť nechcel. Vyjadril sa, že celú udalosť vníma ako osobnú tragédiu. S objektom mal veľké plány, chcel tu totiž zriadiť dom sociálnych služieb. Napokon ho ale bude musieť na vlastné náklady zbúrať a odstrániť. Podľa jeho slov ešte večer pred zrútením budovy tu vraj pristihol zlodejov a vyhnal odtiaľto aj niekoľko asociálov. Možno im tým zachránil život. Či ale pod sutinami niekto nezostal zatiaľ nie je možné úplne vylúčiť. 

Pozrite si archívnu reportáž o požiare budovy bývalej školy: 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy