Oblačno
13°
Bratislava
Svetozár
16.5.2024
Mizík už pozná termín pojednávania za jeho extrémistické konanie
Zdielať na

Mizík už pozná termín pojednávania za jeho extrémistické konanie

Archívna reportáž

PEZINOK / Prokurátor podal obžalobu na poslanca parlamentu Stanislava Mizíka člena strany Ľudová strana Naše Slovensko, pre zločin výroby a rozširovania extrémistických materiálov a pre prečin hanobenia národa, rasy a presvedčenia.

Poslanec Mizík ešte v januári minulého roku na sociálnej sieti napadol zoznam osobností ocenených prezidentom Andrejom Kiskom. Okrem iného, mu najmä prekážal ich židovský pôvod. Hrozí mu väzenie až na 6 rokov. Podľa informácii agentúry SITA Špecializovaný súd v Pezinku už určil termín pojednávania, a to na 24. mája 2018. 

"Špecializovaný trestný súd pôvodne obžalobu na Stanislava M. vrátil prokurátorovi s odôvodnením, že vo veci zistil závažné procesné chyby, najmä porušenie práva na obhajobu. Prokurátor však podal sťažnosť na Najvyšší súd SR a ten prikázal Špecializovaný trestný súd vo veci opäť konať," uviedla pre agentúru SITA hovorkyňa ŠTS Katarína Kudjáková. Úrad špeciálnej prokuratúry poslanca obžaloval pre zločin výroby extrémistických materiálov, zločin rozširovania extrémistických materiálov a prečin hanobenia národa, rasy a presvedčenia. 

Poslanec 10. januára 2017 na sociálnej sieti napadol zoznam osobností, ktoré sa zaslúžili o ocenenie prezidenta Kisku. Podľa poslanca sa prezident buď zbláznil  alebo vedome degraduje slovenské vyznamenania. "Udeľovanie štátnych vyznamenaní Kiskom otočilo zdravý rozum hore nohami," napísal na sociálnej sieti. Negatívne komentoval udelenie vyznamenania aj Michalovi Kaščákovi, ktorý je podľa vyjadrení Stanislava M. organizátor zvráteného festivalu Pohoda. Na adresu spisovateľky Daniely Šilanovej, ktorá bola aj spoluzakladateľkou rómskeho divadla Romathan napísal, že bola fanatička do cigánskych zvykov. Výsledok by mal byť teda jasný až koncom mája. 

Pozrite si archívnu reportáž o poslancovi ĽSNS Mazurekovi:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy