Jasno
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Prípad kvetinárky, obžalovanej z objednania vraždy manžela, je opäť na začiatku
Zdielať na

Prípad kvetinárky, obžalovanej z objednania vraždy manžela, je opäť na začiatku

BRATISLAVA / Kauza Češky, ktorá už vyše štyri roky čelí obvineniam z toho, že plánovala vraždu svojho slovenského exmanžela, sa vrátila na začiatok. O konaní pred Najvyšším súdom informovali aj českú ambasádu. Obžalovaná na pojednávanie neprišla a žiadala, aby sa konalo v jej neprítomnosti.

Najvyšší súd sa znova zaoberal prípadom českej kvetinárky, ktorá si podľa obžaloby dala objednať vraždu svojho manžela. Kauza siaha do januára 2014, kedy Eva Zámečníková podľa prokuratúry požiadala svojho známeho v obci Chocolná – Veľčice, aby ju zbavil manžela. Ten sa však obrátil na políciu, ktorá krátko na to Češku zadržala.

Neskôr sa ukázalo, že je tehotná, a tak ju museli prepustiť na slobodu. Špecializovaný trestný súd ju v roku 2015 uznal vinnou z prípravy vraždy, ale Najvyšší súd v odvolaní obhajoby tento verdikt o rok neskôr zrušil, pretože výpoveď korunného svedka Martina Adamkoviča nemohli použiť – nebol totiž policajným agentom v zmysle zákona. Vlani preto prvostupňový súd podnikateľku spod obžaloby oslobodil, to sa ale nepáčilo prokuratúre, ktorá sa odvolala.

Opäť na začiatku 

 "Najvyšší súd ako odvolací súd napadnutý rozsudok Špecializovaného trestného súdu zrušil a vec mu vrátil na opätovné konanie a rozhodnutie," informuje hovorkyňa Najvyššieho súdu, Alexandra Važanová. Podľa senátu sa predchádzajúci verdikt súdu opieral o nesprávne vyhodnotenie dôkazov. Z nich vyplýva, že ku spáchaniu spomínaného skutku došlo a prvostupňový súd by mal teraz skúmať, či bolo takéto konanie naozaj trestným činom.

Jasná vina

Prokuratúra verdikt Najvyššieho súdu víta. Podľa nej sa potvrdilo, že skutok sa stal a má znaky trestného činu, nasledovať by malo teda rozhodnutie o vine. "Súd to konštatoval jasne, časť skutku bola preukázaná a tá časť napĺňa všetky znaky trestného činu prípravy úkladnej vraždy," hovorí prokurátor Bohdan Čeľovský. Podľa obhajoby to ale ešte stále môže dopadnúť aj inak.  "Trest nemáme dôvod meniť, možno zohľadníme už aj odstup času. To je vec, ktorá sa prejednáva s nadriadenými, takže nechcel by som dopredu sa vyjadrovať k výške trestu," dodáva Čeľovský. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy