Polojasno
12°
Bratislava
Lea
29.4.2024
Zabil štyroch ľudí a ďalších deväť zranil. Vďaka diagnóze "chroba z blahobytu" sa vyhol 20-ročnému väzeniu
Zdielať na

Zabil štyroch ľudí a ďalších deväť zranil. Vďaka diagnóze "chroba z blahobytu" sa vyhol 20-ročnému väzeniu

Archívna reportáž

TEXAS / Mladík z Texasu sa pred rokmi vyhol prísnemu trestu, keď u neho bola diagnostikovaná takzvaná affluenza. po dvoch rokoch je na slobode hoci pod vplyvom alkoholu neúmyselne zabil štyroch ľudí.

Ethan mal 16 rokov, keď skončil vo väzení. Jeho trest ale nebol natoľko prísny, ako by mnohí očakávali. Mladík sa dostal do väzenia potom, čo sadol za volant a zabil dvoch mladých ľudí a matku s dieťaťom. Okrem týchto obetí zranil aj ďalších deväť ľudí. Ethan bol v čase nehody pod vplyvom alkoholu, marihuany a liekov na predpis. 

Po dvoch rokoch väzenia čaká Ethana ešte šesť rokov pod dohľadom úradov. Mladík vyviazol s miernym trestom, pretože bol diagnostikovaný na takzvanú affluenzu - čiže chorobou z prebytku. Názov choroby sa skladá z dvoch anglických slov influenza (chrípka) a affluens (blahobyt). Chlapec podľa tamojšieho doktora trpel touto chorobou, lebo ho skazili jeho bohatí rodičia natoľko, že stratil schopnosť rozoznať dobro od zla. 

Podľa psychiatra Karla Nešpora by sme ale podobnú chorobu v medzinárodnej klasifikácii nenašli. "Problém spočíva v tom, že ak rodičia nemajú na dieťa čas, tak to dieťa hľadá náhradné uspokojenie. To môžu byť drogy, nadmierny konzum alebo niečo podobné. V podstate sa jedná o nedostatočnú citovú výchovu a nedostatok sociálnych schopností. Som presvedčený, že väčšina súdnych znalcov z odboru psychiatrie by to nebrala ako poľahčujúcu okolnosť," uviedol pre čt24 psychiater Karel Nešpor. 

Organizácia matiek, ktoré bojujú proti alkoholu za volantom, považujú Ethanov rozsudok za nespravodlivý. "Naša organizácia je pripravená poskytnúť (rodinám obetí) služby, ak ich budú potrebovať. Ethana Coucha budeme ďalej pozorovať. Chceme sa uistiť, že po prepustení aspoň dodržiava všetky ustanovené podmienky," uviedla prezidentka organizácie Colleen Sheehey-Churchová.

Opitý 16-ročný mladík havaroval a vzápätí zaspal. Pozrite si reportáž. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy