Oblačno
24°
Bratislava
Lea
29.4.2024
Neviditeľná zamestnankyňa. Všetci o nej hovorili, ale nikto ju nevidel
Zdielať na

Neviditeľná zamestnankyňa. Všetci o nej hovorili, ale nikto ju nevidel

PREŠOV / Prešovský Okresný súd riešil kauzu fiktívneho zamestnávania v obci Varhaňovce. Po zmene vedenia obce aj miestnej základnej školy sa objavilo podozrenie z podvodu. Jednou zo zamestnankýň základnej školy mala byť asistentka učiteľa. Nikto zo zamestnancov, ktorí vypovedali pred súdom, ju však v škole, kde mala pracovať, nikdy nevidel.

Z trestného činu zneužitia právomocí verejného činiteľa sú obžalovaní dvaja ľudia. Bývalý starosta obce a taktiež bývalý riaditeľ miestnej základnej školy. V nej mali zamestnať manželku obžalovaného vtedajšieho starostu na pozícii asistentky učiteľa. Podľa výpovedí viacerých zamestnancov ju ale jej kolegovia v škole reálne pracovať nevideli. "Ja som ani netušil, že pani ... je zamestnaná ako asistent učiteľa," hovorí jeden zo zamestnancov školy.

"Jedná sa o fiktívny pracovný pomer kde bola poberaná mzda neoprávnene aj odmeny," potvrdil Slavomír Ilavský, právny zástupca obce. "Veci sa stali tak, že vyšli najavo sami, ani sme nič nepátrali, nehľadali," Ľubica Pankievičová, starostka Varhaňoviec.

Podozrenie o fiktívnom pracovnom mieste asistentky učiteľa sa prevalilo až po zmene vedenia školy. Manželka bývalého starostu obce mala poberať plat asistentky učiteľa počas jedného školského roka. Podľa súčasnej starostky obce to bolo mesačne okolo 550 eur, plus nemalé odmeny. "Výška škody presahuje 8000 eur," tvrdí Slavomír Ilavský. "Bola tam fiktívne zamestnaná, to sa potvrdilo aj na dnešnom pojednávaní, všetci zamestnanci tvrdia to isté, že pani asistentku v škole nikdy nevideli," potvrdila starostka Ľubica Pankievičová.

Pojednávanie bolo odročené na 31. mája. Predtým, než odznejú záverečné reči, budú ešte vypočutí ďalší svedkovia.

Aj v obchode sa objavujú predajcovia, ktorí predávajú fiktívne výrobky a služby. Ich zisky sú nelegálne, ale tiež nie malé:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy