Zatiahnuté
Bratislava
Vojtech
23.4.2024
Slovensko stále nenašlo novú podobu policajnej inšpekcie
Zdielať na

Slovensko stále nenašlo novú podobu policajnej inšpekcie

Archívna reportáž

BRATISLAVA / Dlho kritizovaná policajná inšpekcia stále nemá novú podobu. A to napriek tomu, že zmeny v jej fungovaní sa pripravujú takmer dva roky. Ide pritom o dôležitý úrad, ktorý vyšetruje zlyhania a trestnú činnosť policajtov. Najnovšie to vyzerá tak, že posledné slovo by mohol mať Európsky súd pre ľudské práva.

"Bude na generálnej prokuratúre vytvorený špeciálny odbor, ktorý sa bude venovať trestnej činnosti ozbrojených zložiek tak, aby boli pretrhnuté väzby lokálnych prokurátorov," sľuboval dnes už bývalý minister vnútra Róbert Kaliňák, ktorý dlhodobo čelil kritike, že policajná inšpekcia je všetko, len nie nezávislá. Pochybenia polície sa nezistili pri kauzách okolo Ladislava Bašternáka, ale napríklad ani pri brutálnom zásahu v Moldave nad Bodvou. Zmeny si napokon presadil Most HÍD, aj keď k ním doteraz reálne nedošlo. Dnes už tiež ex-ministerka spravodlivosti Lucia Žitňanská vyhlásila, že: "Pre MOST HÍD je to priorita, čiže dávame to na stôl aj politicky ako prioritu.

Z takmer dvojročných doťahovačiek medzi Luciou Žitňanskou a Robertom Kaliňákom nakoniec vznikol kompromisný návrh, ktorý zdedili noví ministri.
Po rekonštrukcii vlády sa však ukazuje, že takýto model môže byť problematický. Gábor Gál, nový minister spravodlivosti SR hovorí: "Sú 2 rozhodnutia Európskeho súdu pre ľudské práva proti Českej republike, kde súd vyslovil, že ako mala byť zabezpečená nezávislá inšpekcia, takže my sa musíme zapodievať aj touto otázkou." Ide napríklad o kauzu Vladimíra Kumara, ktorý sa v Štrasburgu sťažoval, že česká policajná inšpekcia riadne nevyšetrila policajtov, ktorí ho mali biť a ponižovať. A to napriek tomu, že na prípad dozeral prokurátor. Stručne povedané, najnovší návrh toho, ako by mala nezávislá policajná inšpekcia fungovať, by na ESĽP s najväčšou pravdepodobnosťou prepadol. Mimovládky majú svoje riešenie. Peter Wilfling, spolupracovník združenia Via Juris hovorí: "Policajná inšpekcia by mala byť úplne nezávislým orgánom, nemala by byť súčasťou ministerstva vnútra. Riaditeľa by mala v transparentnom konaní vyberať nezávislá komisia."

Aj na Slovensku je mnoho prípadov, z ktorých je zrejmé, že to, aby policajti vyšetrovali kolegov policajtov, nie je najšťastnejší nápad:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy