Jasno
Bratislava
Jaroslav
27.4.2024
Bašternákovi účinná ľútosť nepomohla. Prokurátor na neho podal obžalobu
Zdielať na

Bašternákovi účinná ľútosť nepomohla. Prokurátor na neho podal obžalobu

BRATISLAVA / Prokurátor Úradu špeciálnej prokuratúry podal obžalobu na podnikateľa Ladislava Bašternáka a to aj napriek tomu, že pred mesiacom si uplatnil účinnú ľútosť a daňovému úradu zaplatil necelé dva milióny eur.

Známy podnikateľ čakal, či sa zbaví obvinenia za neoprávnené nadmerné odpočty DPH keď vyjadril účinnú ľútosť a zaplatil necelé 2 milióny eur. Potom, čo vyšetrovateľ postúpil prípad špeciálnej prokuratúre, tá rozhodla takto.

"Prokurátor Úradu špeciálnej prokuratúry neakceptoval návrh obvineného na zastavenie trestného stíhania z dôvodu účinnej ľútosti. Prokurátor ÚŠP dňa 23. 3. 2018 podal na obvineného Ladislava B. obžalobu pre trestný čin neodvedenia dane a poistného na Okresný súd Bratislava II." informovala v stanovisku pre TV JOJ hovorkyňa generálnej prokuratúry Andrea Predajňová. 

Jeho obhajca nepovedal, ako podnikateľ na rozhodnutie zareagoval. "Môj klient obdržal upovedomenie o podaní obžaloby, to je všetko, čo vám k tomu viem povedať," hovorí advokát Peter Filip. 

Ľútosť z núdze

K samotnému inštitútu účinnej ľútosti poslal stanovisko aj generálny prokurátor. Podľa neho ak príde k účinnej ľútosti až vo chvíli, kedy už trestná činnosť páchateľa bola už odhalená orgánmi činnými v trestnom konaní, potom by už nemala zaručovať beztrestnosť a zohľadňovať by sa mala už len pri určovaní druhu a výmere trestu:

"Súčasnú podobu právnej úpravy účinnej ľútosti osobne považujem takpovediac za niečo, čo zodpovedá pojmu „z núdze cnosť". Pretože, páchateľ „ľutuje" až vtedy, keď je jeho trestná činnosť odhalená a hrozí mu trestné stíhanie a trest. Potom nastupuje otázka o akú „ľútosť" vlastne ide?" 

O čo ide? 

Trestná vec sa týka vyplatenia DPH vo výške takmer 2 milióny eur spoločnosti BL 202 v súvislosti s kúpou bytov v komplexe Five Star Residence. Objekt stavala firma Real Štúdio K.F.A. podnikateľa Mariana Kočnera a firma Ladislava Bašternáka v ňom údajne kúpila sedem bytov za 12 miliónov eur. Následne si Bašternákova firma uplatnila nadmerný odpočet DPH vo výške dvoch miliónov eur, pričom to nikto neskúmal a suma bola vyplatená hneď, uviedol poslanec za SaS Jozef Rajtár.

Bašternák údajnej 12 miliónov eur za byty vyplatil v hotovosti. Rajtár pripomenul, že Bašternákova firma BL 202 okrem vrátenej DPH v hodnote dva milióny eur za kúpu siedmich bytov zinkasovala v danom roku na vratkách od štátu ďalších šesť miliónov. V jedom z bytov podnikateľa býva ešte stále expremiér Robert Fico. 

Kamarát s policajtmi

Neplatenie daní nie je jediným prehreškom známeho podnikateľa. V roku 2012 Bašternáka zastavila polícia a uložila mu pokutu 150 eur. Policajti spísali úradný záznam, keď im volal ich nadriadený, aby Bašternáka nechali, lebo je to "náš človek", poukázal na prípad Denník N

Polícia mala vypracovala majetkové profily Kaliňáka, Počiatka aj Bašternáka: 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy