Skoro jasno
15°
Bratislava
Konečný verdikt pre Ignáca Ilčišina v kauze Transpetrol odklepol Najvyšší súd SR
Zdielať na

Konečný verdikt pre Ignáca Ilčišina v kauze Transpetrol odklepol Najvyšší súd SR

BRATISLAVA / Podnikateľ Ignác Ilčišin, ktorý sa v minulosti snažil získať štátnu spoločnosť Transpetrol, pôjde na 11-sť rokov za mreže. Dnes o tom rozhodol Najvyšší súd. A to napriek tomu, že obhajoba žiadala prerušiť jeho stíhanie. Odvolávala sa na psychické problémy obžalovaného, ktorý sa sťažoval, že ho prenasledujú halucinácie a bludy. Znalec, ktorého vypočuli na pojednávaní, to však vylúčil a povedal, že obžalovaný iba simuluje.

Kontroverzný vranovský podnikateľ sa pred senát Najvyššieho súdu osobne nepostavil, ale dal súhlas, aby sa konalo v jeho neprítomnosti. Pred dvoma týždňami ho vzali do väzby, aby sa na štvrtý pokus mohlo začať odvolacie konanie voči verdiktu, ktorý ešte v roku 2015 vyniesol Špecializovaný trestný súd. Ignácovi Ilčišinovi vymeral 11 rokov v ústave s minimálnym stupňom stráženia. Kauza siaha ešte do roku 2009.

Podnikateľ s dvoma titulmi magistra a jedným inžinierskym titulom mal v Prahe navštíviť exekútorku a spolu s advokátom vystupovať za spoločnosť Transpetrol. Následne v jej mene uznali dlh voči istej firme vo výške takmer 13 miliónov eur, následkom čoho sa Transpetrol dostal do exekúcie. Len niekoľko týždňov predtým sa v obci Vinné pri Michalovciach konalo zhromaždenie akcionárov, ktoré malo Ilčišina zvoliť do čela štátnej firmy. Ilčišin vtedy povedal, že firma bude mať sídlo v zahraničí: "Spoločnosť Transpetrol bude mať sídlo na Cypre."

Ilčišin ovládal 34-percentný podiel spoločnosti, ktorý patril sedmičke minoritných vlastníkov, ktorí získali akcie po exekúcii na konci 90. rokov. Po valnom zhromaždení avizoval, že spoločnosť predá. "Zahraničnému kapitálu, ktorý pre zmenu vyzve slovenskú vládu, aby v zmysle zákona o ochrane investícií im zabezpečila vydanie akcií."

Ministerstvo hospodárstva už vtedy tvrdilo, že ide o podvodné konanie, ktoré nerešpektuje rozhodnutie súdu. Samotný podnikateľ si už v minulosti vypočul 9-ročný trest, ktorý ale Najvyšší súd zrušil. Aj tento raz tvrdil, že verdikt Špecializovaného trestného súdu je nesprávny a nepreskúmateľný. Jeho obhajca dokonca navrhol senátu Najvyššieho súdu, aby konanie prerušil pre zdravotné problémy klienta. Na kameru sa však vyjadriť odmietol. "Išlo o účelovú snahu zmariť verejné zasadnutie o odvolaní obžalovaného," tvrdí prokurátor Maroš Žilinka. Hovorkyňa Najvyššieho súdu SR Alexandra Važanová dodáva: "Najvyšší súd ako odvolací súd odvolanie obžalovaného zamietol, senát Najvyššieho súdu  považuje odvolanie za nedôvodné."

Tento rozsudok je už právoplatný, možno voči nemu podať už len mimoriadne dovolanie. Podľa prokuratúry bolo potvrdením 11-ročného trestu spravodlivosti učinené za dosť. "Dúfam, že sa skončila dlhoročná snaha istej skupiny osôb zmocniť sa akciovej spoločnosti Transpetrol," potvrdil Žilinka.

O tom, či boli v pozadí kauzy ďalšie osoby, však prokurátor odmietol špekulovať: "Naozaj išlo o bezprecedentný útok na majetok spoločnosti, ktorá má z hľadiska národno-štátnych záujmov SR strategický význam."

K prípadu si pozrite aj túto archívnu reportáž:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy