Skoro jasno
14°
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Peter Hámor ide na ďalšiu cestu. Na Everest bez kyslíka
Zdielať na

Peter Hámor ide na ďalšiu cestu. Na Everest bez kyslíka

BRATISLAVA / Slovenský kráľ Himaláji Peter Hámor ide opäť do sveta. Nachystal si domáce klobásy, vyúdil slaninu, zbalil fotoaparát a odlieta za ďalšim dobrodružstvom. Popradčan už zdolal všetkých 14 osemtisícoviek, teraz sa chce po 20 rokoch vrátiť na najvyšší vrch Zeme.

Liezť bude na Mount Everest. Pôjde takzvanou americkou cestou, cez ľadopád Kumbu. A neberie si so sebou okrem jedného spolulezca nikoho, ani šerpov a dokonca ani kyslík.

"Na Evereste som ešte bez kyslíka nebol, teraz to bude prvýkrát keď ho so sebou nebudeme brať vôbec," povedal Hámor. Už takto to znie poriadne dobrodružne, no nebezpečný bude aj ich pobyt v takzvanej zóne smrti. Vo výške nad 8 tisíc metrov by mali podľa plánov stráviť až 3 dni.

"Tak obaja aj ja aj hory a ja sme už parkrát strávili istý čas nad 8 tisíc metrov, tak aj preto sme sa do toho pustili a aj preto sme si to lajzli," vysvetľuje Hámor. "Ja už 30 rokov dúfam, že už nič nevymyslí ale on stále s niečim príde," povedala manželka Marika. A práve preto, že tohtoročné himalajské dobrodružstvo nie je veľkou expedíciou a na najvyšší vrch zeme putujú iba dvaja, museli tomu prispôsobiť aj váhu batohov. Peter prezradil, čo v nich určite nesmie chýbať.

"Klobása , slanina, cibuľa a syr," vymenováva horolezec. Peter je navyše aj skvelým kameramanom a na každej expedícii nakrútil neuveriteľne zábery. Pokúsi sa aj tentokrát.Túto vetu totiž od neho nie je počuť takmer vôbec

"Tak niečo potočíme, lebo podľa mňa to bude dobrodružstvo, ktoré bude potrebne zdokumentovať," rozpráva Hámor.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy