Skoro jasno
Bratislava
Valér
18.4.2024
Banka Unicredit čelí podozreniu z poskytovania úverov na pranie špinavých peňazí. Úver mal dostať aj Vadala
Zdielať na

Banka Unicredit čelí podozreniu z poskytovania úverov na pranie špinavých peňazí. Úver mal dostať aj Vadala

BRATISLAVA / Známa talianska banka údajne v Česku poskytovala úvery, ktoré preverujú talianske úrady v Miláne. Úvery na nákupy luxusných nehnuteľností v Prahe podľa podozrení vraj slúžili na pranie špinavých peňazí. Český portál idnes.cz informoval, že táto banka za nadštandardných podmienok dala úver aj talianskemu podnikateľovi z východného Slovenska, Antoninovi Vadalovi.

Webový portál idnes.cz s odkazom na Mladú frontu v pondelok priniesol informácie naznačujúce podozrenia, že jeden z najznámejších bankových domov umožnil financovať nákup luxusných nehnuteľností v českej metropole. Úvery mali získavať spoločnosti, za ktorými stojí taliansky podnikateľ údajne priamo prepojený s vysokopostaveným bankárom v centrále talianskej banky. Podľa vyšetrovateľov nákup budov v priamom centre Prahy cez úvery mal reálne prekrývať skutočný, nelegálny pôvod peňazí.

TV JOJ kontaktovala asistentku talianskeho podnikateľa, ktorého firmy od vysokopostaveného bankového úradníka údajne sporné úvery získali, a pre ktoré bankár Unicredit banky po začatí vyšetrovania odstúpil z funkcie. Asistentka ale nemohla zverejniť žiadne informácie, ako tvrdila.

Denník SME v súvislosti s poskytovaním úverov talianskej banky zverejnil skutočnosti týkajúce sa jej slovenskej dcéry. Podľa denníka Unicredit Banka na Slovensku pred rokmi poskytla úver na nákup auta aj talianskemu podnikateľovi Antoninovi Vadalovi. V čase, keď mal mať problémy s exekúciami a platením pohľadávok.

Údajne prv neschválený úver dostal okamžite potom, ako slovenskej pobočke prišiel príkaz na schválenie lízingu pre Antonina Vadalu od členov z dozornej rady milánskej centrály Unicreditu. Centrála banky v pondelok pre TV JOJ k týmto tvrdeniam poskytla strohé stanovisko: "Nekomentujeme priebeh začatých konaní. Ani našich existujúcich alebo budúcich klientov".

Vadala pre TV JOJ poskytol vyjadrenie, že v čase, keď úver dostal, nebol klientom banky Unicredit. "Náš lízing schválili priamo v predajni, my sme nikdy v živote nemali úver od Unicredit banky, to je klamstvo," povedal Antonino Vadala.

Podľa denníka SME informácie o pozadí poskytnutia úveru Vadalovi poslalo talianskym orgánom pre boj proti mafii slovenské veľvyslanectvo v Ríme v roku 2013. Údajne preto, lebo bol preverovaný pre eurofondy. MZV tieto informácie pre TV JOJ počas pondelka nedokázalo preveriť. "Predmetnú komunikáciu nemôžeme ani potvrdiť ani vyvrátiť, keďže nemáme prístup k záznamom policajnej pridelenkyne na našom zastupiteľstve v Ríme z daného obdobia," poskytol vyjadrenie MZV SR hovorca Peter Susko.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy