Polojasno
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Žiačku na olympiáde trafili trojkilovou guľou. Pedagógovia jej zranenie ignorovali
Zdielať na

Žiačku na olympiáde trafili trojkilovou guľou. Pedagógovia jej zranenie ignorovali

MICHALOVCE / Natália (12) prišla po športovej olympiáde v Michalovciach takmer o život. V hlave jej zostal kráter po zásahu guľou, ktorá vážila 3 kilogramy. Prvú pomoc jej neposkytol nikto z pedagógov - o transport vrtuľníkom do nemocnice sa postarali až rodičia. Súd rozhodoval o vine riaditeľa a učiteľa.

"Ja som spadla na kolená a začala som si chytať hlavu," spomína na deň, kedy jej spolužiak nechtiac hodil ťažkú guľu do hlavy. Riaditeľ nezabezpečil na olympiáde dostatočný dozor a zábrany pre divákov, učiteľ zas povolil hádzať aj po skončení súťaže. Obaja sú podľa rozsudku vinní. "Riaditeľ na 12 mesiacov na skúšobnú dobu 24 mesiacov a učiteľovi 12 mesiacov na skúšobnú dobu 18 mesiacov," informuje sudca Stanislav Sojka. 

Najmä riaditeľovi priťažil fakt, že ku školáčke neprivolal prvú pomoc. Krvácajúcu Natáliu totiž ošetrovali iba jej spolužiačky papierovými vreckovkami až do príchodu rodičov. Riaditeľ aj učiteľ svoju vinu popierajú. Rozsudok zatiaľ nie je právoplatný. Priamo na súde sa totiž riaditeľ voči nemu odvolal.

Kým pre učiteľa môžu byť následky rozsudku minimálne, keďže je už na dôchodku, pre riaditeľa má zásadný význam. Ak by sa potvrdila jeho vina, musel by okamžite odísť z funkcie.

V školách sa deje všeličo. Na jednej napríklad riaditeľka vydierala učiteľov: 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy