Polojasno
16°
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Za uplynulý týždeň sa Slovensko a jeho vláda otriasala v základoch
Zdielať na

Za uplynulý týždeň sa Slovensko a jeho vláda otriasala v základoch

BRATISLAVA / Jána Kuciaka a jeho snúbenicu našli zastrelených v ich dome vo Veľkej Mači. Pozadie tragédie je zatiaľ nejasné, rovnako ako motív. Kuciak naposledy písal o napojení talianskej mafie na čerpanie eurofondov.

Zavraždených našli v nedeľu večer 25. februára v dome vo Veľkej Mači. Podľa policajného prezidenta Tibora Gašpara, smrť oboch mladých ľudí mala pravdepodobne súvisieť s jeho novinárskou prácou. Robert Fico za informácie k prípadu sľúbil odmenu milión eur. Ministerstvo vnútra zároveň zverejnilo telefónne číslo, na ktoré možno volať a vytvorilo špeciálny vyšetrovací tím. 

Utorok 

Druhý deň po tragédii policajný tím vypočul viac ako 20 ľudí. Na výsluchu boli aj Ladislav Bašternák a Marián Kočner. O obidvoch podnikateľoch Kuciak často písal. Britské veľvyslanectvo na Slovensku ponúklo slovenským úradom pomoc pri vyšetrovaní prípadu vraždy. Priemér Robert Fico na tlačovej konferencii ukázal milión eur a stretol sa so všetkými šéfredaktormi.

Streda

O polnoci vyšiel posledný článok Jána Kuciaka, na ktorom pred smrťou pracoval. Píše v ňom o talianskej mafii pôsobiacej na Slovensku a jej prepojení na vysokú politiku. Hlavná štátna radkyňa Mária Trošková a tajomník bezpečnostnej rady Viliam Jasaň dočasne odstúpili. Minister kultúry Marek Maďarič oznámil svoju demisiu. "Po tom, čo sa stalo neviem si predstaviť, že budem pokojne sedieť v ministerskom kresle," uviedol. 

Policajti tvrdili, že mali horúcu stopu. Zadržali ľudí, ktorí boli podozriví z páchania drogovej činnosti. Mali sa dohadovať, že si zoberú zbrane a pôjdu do obce Veľká Mača.

Štvrtok

Vo štvrtok polícia vykonala v Michalovciach a v Trebišove razie a zadržala sedem osôb, vrátane podnikateľa Antonina Vadalu, o ktorom písal aj nebohý Ján Kuciak v poslednom článku. "Počas domových prehliadok policajti zadržali aj dve krátke guľové strelné zbrane, ktoré sú v legálnej držbe a zaistili i telefónne, a iné komunikačné prostriedky, počítače a listinné materiály," povedal policajný prezident Tibor Gašpar.

Policajný prezident zároveň povedal, že zadržanie podozrivého z drogovej činnosti nesúvisí s dvojnásobnou vraždou. O zavraždenom investigatívnom novinárovi Jánovi Kuciakovi písal celý svet. Predseda strany Most-Hít Béla Bugár vyzval na odstúpenie ministra vnútra Roberta Kaliňáka

Piatok

V piatok sa na viacerých miestach na Slovensku konali spomienkové pochody za Jána Kuciaka a Martinu Kušnírovú, ktorú pochovali iba dve hodiny pred začiatkom pochodov. Klub Mosta-Híd a koalíciu pre súčasnú situáciu okolo vraždy a podozrení na prepojenia politikov na taliansku mafiu opustil poslanec Igor Janckulík. Z Úradu vlády odišiel na vlastnú žiadosť riaditeľ kancelárie predsedu vlády Roman Šipoš.

Sobota

Polícia v noci z piatka na sobotu prepustila zadržaných Talianov. Obvinenie nevzniesli nikomu. V sobotu popoludní pochovali Jána Kuciaka. Na pohreb prišlo množstvo novinárov nielen zo Slovenska, ale aj zo zahraničia. Premiér Robert Fico požiadal o mimoriadne vystúpenie v RTVS. Po ňom tak urobil aj predseda Národnej rady Andrej Danko.

Nedeľa

Z úst ministerky spravodlivosti Lucie Žitňanskej padajú ostré slová na Roberta Kaliňáka o tom, že odmieta prevziať politickú zodpovednosť za vraždu dvoch mladých ľudí. Tvrdí, že ju slová ministra Kaliňáka nezaujímajú. V TA3 v nedeľnej diskusii vystúpil aj generálny prokurátor Jaromír Čižnár. Prezident Andrej Kiska plánované vystúpenie v RTVS zrušil, svoje stanovisko prezentoval na tlačovej besede. Po ňom vystúpili so svojimi prejavmi aj predseda Národnej rady Andrej Danko a premiér Robert Fico.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy