Jasno
16°
Bratislava
Lesana
5.5.2024
Bezdôvodne napadol Vietnamca. Motívom bola rasová nenávisť
Zdielať na

Bezdôvodne napadol Vietnamca. Motívom bola rasová nenávisť

BANSKÁ BYSTRICA / Pred súdom v Banskej Bystrici stál mladík z Dubnice nad Váhom, ktorý minulý rok bezdôvodne napadol rovnako starého muža vietnamskej národnosti. Pri útoku mu aj vulgárne nadával. Sudca mu po rozsudku dal radu, aby sa radšej vrátil z kratšej cesty.

Dušan prišiel na súd do Banskej Bystrice v sprievode priateľky. Na ruke mal 28-ročný muž výrazné tetovanie dvojkríža, na prstoch číslice pripomínajúce dátum vzniku Slovenského štátu. "Samosudca Špecializovaného trestného súdu, pracovisko Banská Bystrica, schválil dohodu o vine a treste medzi prokurátorom Úradu špeciálnej prokuratúry a obvineným," vyjadrila sa Katarína Kudjáková, hovorkyňa Špecializovaného trestného súdu.

Dušan bezdôvodne napadol mladého Vietnamca. Za bieleho dňa ho na námestí v Dubnici nad Váhom udrel päsťou rovno do hlavy. Či bol mladík triezvy a prečo na cudzinca zaútočil komentovať nechcel. Incident vtedy zachytila priemyselná kamera. Vietnamcovi pri útoku vulgárne nadával.

Práve preto, že motívom bola nenávisť voči cudzincovi pre jeho príslušnosť k mongoloidnej rase, teda k vietnamskému národu, sa ocitol pred špecializovaným trestným súdom. "D.J. bol obvinený pre prečin výtržníctva a súd mu uložil peňažný trest vo výške 500 eur. Rozsudok je právoplatný a nie je možné sa voči nemu odvolať," povedala Kudjáková. V prípade ak by mladý muž 500eurový peňažný trest nezaplatil, súd mu určil aj náhradný trest. V takom prípade by si vo väzení mohol odsedieť 3 mesiace.

Pozrite si archívnu reportáž o ďalšom údajnom prípade rasizmu:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy