Zatiahnuté
12°
Bratislava
Jela
19.4.2024
Krádeže identity na sociálnych sieťach. Vieme, ako sa môžete brániť
Zdielať na

Krádeže identity na sociálnych sieťach. Vieme, ako sa môžete brániť

BRATISLAVA / Rozchod s partnerom zväčša nie je nič príjemné. Horšie ale je, ak ohrdnutý ex založí na sociálnej sieti z pomsty falošný účet s pikantnými fotkami toho druhého. Nebodaj v jeho mene začne ešte aj ponúkať sexuálne služby.

Krádežami identity na sociálnej sieti sa zaoberá aj naša polícia. "Odporúčam hneď na začiatku informovať o takejto skutočnosti blízkych, rodinu, školu. Samozrejme, pokiaľ je to nebezpečná situácia, vyhrážanie, nebezpečné prenasledovanie, treba informovať okamžite políciu a podať prípadne trestné oznámenie v takejto veci," hovorí riaditeľ odboru prevencie kriminatily, Jozef Halcin. 

Prvý krok

Odborník na sociálnej siete navyše radí, aby sme čo najrýchlejšie kontaktovali aj samotnú sociálnu sieť. Tá totiž ponúka možnosť upozorniť na krádež identity. "Vždy je tam nástroj, ktorý sa volá privacy, čiže súkromie a tam je možnosť vyplniť formulár, kde označíte buď ten konkrétny príspevok, alebo fotku, ktorá sa vás týka a nahlásite, že tento človek, alebo táto firma zneužila moju identitu a môžete to riešiť oficiálne," vysvetľuje odborník na sociálne siete, Peter Šebo. 

Facebook navyše pracuje na algoritme, ktorý spracuje všetky vaše fotografie z rôznych uhlov.  Ak by niekto cudzí použil vašu fotku, tak vás sociálna sieť sama vyzve, aby ste si skontrolovali, či je to naozaj váš profil, alebo nie.

Nahláste to

Na Slovensku je aj vytvorená linka - nahlas.to. A práve cez ňu môžu užívatelia sociálnych sietí, ktorí sú obťažovaní, nahlasovať ak si niekto vytvorí falošnú identitu a vydáva sa za niekoho iného. Za zverejnenie nevhodného obsahu sú už vážne problémy so zákonom, netreba to preto nechať tak. Do úvahy sa tiež berie zraniteľnosť obete útoku. V prípade dieťaťa môže ísť až o dvojnásobné tresty. 

Nedávno sa na Slovensku riešil prípad, pri ktorom muž obvinil ďalšieho, pretože na sociálnej sieti zverejnil vtip, v ktorom sa spoznal: 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy