Jasno
12°
Bratislava
Dlhý proces mafiánskej vraždy sa vracia na začiatok. Adamčo sa odvolal
Zdielať na

Dlhý proces mafiánskej vraždy sa vracia na začiatok. Adamčo sa odvolal

KOŠICE / Dlhoročný proces v prípade mafiánskej vraždy zo Zemplína sa vracia opäť na začiatok. Obeťou vraždy je Jaroslav Baláž, ktorého majú mať na svedomí bratia Adamčovci a Štefan Fridrich. Tí si už tresty odpykávajú. Branislava Adamča však súdili samostatne a po vynesení verdiktu sa odvolal. Prípadom sa teda zaoberal druhostupňový súd.

Senát odvolacieho súdu rozhodol za zatvorenými dverami na neverejnom zasadnutí. Prípad ale neuzavrel. Z vraždy Baláža prezývaného Buvar obžalovali aj Braňovho brata Erika a Štefana Fridricha. Branislava však napokon vylúčili na samostatné konanie. Erika a Fridricha odsúdili už v máji v roku 2016.

Keďže sa stalo Branislavove doživotie právoplatné, pokračovať mohol aj košický prípad. Senát ho z vraždy Buvara uznal vinným, no trest mu neuložil. "Ja som Jaroslava Baláža nezavraždil, skutok som nespáchal, nenaplnil som žiadne znaky skutkovej podstaty vraždy, nijakým spôsobom som na tomto skutku neparticipoval a skutok, tak ako ste ho formulovali, sa ani nestal," povedal odsúdený Branislav Adamčo.

Krajský súd rozsudok zrušil a vec opäť vrátil prvostupňovému súdu pre procesné pochybenie. Celý proces sa tak začne odznova a to so všetkými doteraz vykonanými úkonmi. "Mrzí ma to z toho dôvodu, že okresný súd Košice I. absolútne nerešpektoval naše návrhy, ktoré sme v priebehu tohoto konania dali, pokiaľ by naše návrhy, návrhy obhajoby rešpektoval a vykonal ich, k tomuto absolútne nemuselo dojsť," hovorí Jozef Sabó, obhajca Branislava Adamča.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy