Zatiahnuté
Bratislava
Jela
19.4.2024
Desať rokov hrozí falšovateľom peňazí z okolia Žarnovice
Zdielať na

Desať rokov hrozí falšovateľom peňazí z okolia Žarnovice

ŽARNOVICA / Až desaťročné väzenie hrozí dvom mladým mužom z okolia Žarnovice za falšovanie peňazí. Išlo o falzifikáty 500-eurových bankoviek. Tie experti vyhodnotili ako podarené falzifikáty. Falošné peniaze pustili do obehu na viacerých miestach žiarskeho, žarnovického a banskobystrického okresu.

Mladí muži zo stredného Slovenska platili falošnými päťstoeurovkami. Na prvý pohľad ide o falzifikáty, ťažko rozoznateľné od originálu. "Išlo o falzifikáty 500-eurových bankoviek, ktoré experti vyhodnotili ako falzifikát podarený," uviedla hovorkyňa banskobystrickej polície Petra Kováčiková.

Falošnými päťstovkami mali platiť na viacerých miestach po celom banskobystrickom kraji. Ide o najmenej päť prípadov, kedy pustili falzifikáty do obehu. Platili tak napríklad aj v stávkovej kancelárii. Obvineniu už čelia 23 a 28-roční muži z okolia Žarnovice. "V súvislosti s týmto prípadom začal vyšetrovateľ kriminálnej polície v Žiari nad Hronom trestné stíhanie pre zločin falšovania, pozmeňovania a neoprávnenej výrobu a pozmeňovania cenných papierov. Bolo vznesenie obvinenie dvom mužom z okresu Žiar nad Hronom," dodala policajná hovorkyňa.

Pôvod bankoviek neznámy

Ako k falošným bankovkám prišli, či ich sami vyrobili alebo ich dostali od tretej osoby, zatiaľ známe nie je. Starší z obvinených je v súčasnosti na úteku. Doma ho už istý čas nevideli. V rodinnom dome, kde žije mladší z obvinených mužov príbuzní tvrdia, že je v tom nevinne. "On nevedel o ničom, on doma plakal. Bojím sa, že sa chlapec dostane do prúseru," hovoria jeho príbuzní. Mužom hrozí trest sedem až desať rokov.

Tentokrát sa polícii podarilo prípad objasniť a mužov obviniť. Ani po niekoľkých rokoch ale nie je známa identita vinníkov, ktorí koncom roka 2013 zakopali pri Žiari nad Hronom 13 vriec plných falošných dvojeurových mincí.

Našli ich úplnou náhodou pri výkopových prácach počas prehlbovania kanála. Na výrobu viac ako 30 tisíc falošných mincí potrebovali stroj, vyšetrovatelia pracovali s verziou, že išlo o prácu celej skupiny páchateľov, no kto presne za tým stál zostáva neobjasnené.

Na východe Slovenska našli policajti zbrane strelivo aj falošné peniaze. Pozrite si archívnu reportáž:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy