Zatiahnuté
12°
Bratislava
Jela
19.4.2024
Bezdomovec mal vymeniť infúziu kamarátovi. Do rána zomrel
Zdielať na

Bezdomovec mal vymeniť infúziu kamarátovi. Do rána zomrel

BRATISLAVA / V jednej z bratislavských komunít pre bezdomovcov zomrel klient. Podľa riaditeľa a očitých svedkov boli okolnosti jeho smrti zvláštne. V pondelok večer mu záchranári s lekárom poskytli prvú pomoc po tom, čo zapil väčšie množstvo liekov alkoholom. Podávanie infúzií údajne záchranári nechali na jeho spolubývajúceho.

Roman prišiel do zariadenia Resoty približne pred dvoma týždňami. Keďže mal psychické problémy, rozhodol sa ich vyriešiť tak, že pojedol veľké množstvo liekov. Privolali mu preto záchranku.

To, že so 47-ročným Romanom nie je niečo v poriadku, si všimol jeho spolubývajúci Jozef. Spadol ku skrini a nevedel sa poriadne postaviť. Privolali mu preto záchranárov, ktorí ho vyšetrili a podali mu infúzie.

"Prišli a povedali - čo si vypil? On povedal, áno pil som. Oni - koľko si pil? Povedal pol litra. A povedali - aj z toho lieky? Áno. Povedali prečo? Ja sa chcem vypraviť," opisuje technický správca zariadenia Ibrahim. 

"Povedal, že tam je tá krabica s tými liekmi, všetky som ich zožral, tak povedal," povedal klient resocializačnej komunity Resoty, Jozef.  Záchranári sa podľa riaditeľa centra a očitých svedkov zdržali na mieste síce dlhšiu dobu, ale Romana nechali na mieste s tým, že mu má ďalšie infúzie podať jeho spolubývajúci, Jozef.

"Potom hovorili, musíme ísť a nechali tak 3 fľaše tie infúzie, ukázali mu, jak sa to robí. Keď skončila prvá fľaša, on vymenil za druhú, potom tretiu, tú poslednú si on potom vytiahol sám," uvádza Ibrahim.

"Nezdá sa nám to v poriadku, zje asi 90 kusov tabletiek, zapije ich alkoholom, aby ho nechali tak, dali mu iba 1 infúziu a ďalšie infúzie mu majú podávať bezdomovci, to určite nie je v poriadku, aby ho takto nechali zomrieť," myslí si riaditeľ resocializačnej komunity Resoty Michal Oláh. 

Ráno našli Romana bez známok života, jeho smrť skonštatoval privolaný lekár a na miesto dorazila aj polícia. "Bola tu aj polícia ráno, ktorí sami aj na vlastný podnet, sa im to nezdalo v poriadku samozrejme. Ideme dať podnet ma úrad pre dohľad nad zdravotnou starostlivosťou," dodáva Oláh. 

Okolnosti prešetrujú

"Na miesto bol privolaný ohliadajúci lekár, ktorý vylúčil cudzie zavinenie a pre zistenie presných príčin smrti bola nariadená zdravotno-bezpečnostná pitva. O ďalšom postupe vo veci rozhodne polícia po zabezpečení výsledkov pitvy. Polícia sa s podnetom na preskúmanie činnosti Záchrannej zdravotnej služby zo dňa 29.01.2018 obrátila na Úrad pre dohľad nad zdravotnou starostlivosťou," informuje hovorkyňa KR PZ Veronika Slamková.

Dotknutá záchranná služba sa už vecou takisto zaoberá a preveruje, ako ich záchranári s lekárom v tomto prípade postupovali.

"Okolnosti prípadu komplexne prešetrujeme. V prípade, ak sa potvrdia skutočnosti, ktoré by znamenali nesprávny postup alebo pochybenie, je naša organizácia pripravená prijať všetky potrebné a účinné opatrenia," píše sa v stanovisku ZZS. Dlhoročný lekár urgnentnej a intenzívnej medicíny bol sám neraz svedkom podobných situácií. Niekedy je pre záchranárov ťažké zistiť, koľko v skutočnosti pacient užil liekov a akým množstvom alkoholu ich zapil.

"Keď je privolaná záchranná služba k človeku, ktorý uviedol, že zjedol viac liekov a zapil to nejakým alkoholom, tak títo ľudia sa to snažia bagatelizovať a tie množstvá minimalizovať. Takže posádka záchrannej zdravotnej služby je v zložitej situácii, pretože nevie posúdiť objektívne, či tie množstvá, ktoré uvádza sú správne. Druhá vec je ale, že takíto ľudia vo väčšine prípadov odmietajú transport," povedal lekár Viliam Dobiáš. 

No zároveň tvrdí, že podávanie liekov má svoje jasné a striktné pravidlá. "Lieky a teda infúzie môže podávať len lekár, alebo zdravotná sestra s poverením lekára, alebo zdravotnícky záchranár, ktorý má na to kompetencie," myslí si Dobiáš. 

V Prievidzi sa pred pár dňami odohrala brutálna bitka:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy