Skoro jasno
10°
Bratislava
Marek
25.4.2024
V Česku obvinili troch občanov z terorizmu
Zdielať na

V Česku obvinili troch občanov z terorizmu

PRAHA / Česi majú prvých troch občanov obvinených z terorizmu. Útvar pre odhaľovanie organizovaného zločinu ich obvinil z boja v mene jednej z organizácií Al Káida v Sýrii. Do prípadu je zapletený aj bývalý duchovný vodca imám, ktorý mal všetko schvaľovať a bojovníkom pomáhať.

Sámer Shehadeh, dvadsaťsedem ročný bývalý imám, duchovný vodca islamskej komunity v Prahe. Tajné služby sledovali jeho počítačovú komunikáciu. Schvaľoval a nabádal k džihádu dvoch bojovníkov z pražskej komu

nity. Teraz je na úteku v Mauritánii. "Schvaľoval ich konanie a keď obvinenú vrátili z tureckých hraníc, kúpil jej lístok a radil ako prekonať sýrskoter-tureckú hranicu," uvádza sa v obvienní Národnej centrály proti organizovanému zločinu. 

Prvým bojovníkom je Omar Shehadeh, imámov brat. Najprv býval v stredočeskom Mratíně. V Sýrii pred dvoma rokmi vstúpil do organizácie Fronta dobytia Sýrie, sesterskej organizácie Al Káidy. "Absolvoval niekoľkotýždňové kurzy, v ktorých sa naučil zaobchádzať so zbraňami, bombami a taktiku boja s tým, že ho vybrali, aby cvičil bratov pre boj a teroristické útoky," uvádza sa v obvinení.  "Ťažko sa s ním môžem skontaktovať, keď to nevie ani polícia," tvrdí jeho advokát pridelený štátom Adam Kopecký.

Druhá obvinená je Fatima, predtým Kristína, podľa práva šária jeho manželka, aj keď sa pred svadbou nikdy nevideli. Tá ho má podľa polície podporovať, variť u, prať a zaisťovať servis. "Na vašu otázku môžem povedať iba to, že akékoľvek ďalšie infomácie bude poskytovať iba prokuratúr v Prahe." povedal hovorca Centrály proti organizovanému zločinu. "Polícia v tom vidí nejakú trestnú činnosť spojenú s podporou terorizmu," dodáva Kopecký.

Predseda Ústredných moslimských obcí v českej republike sa od všetkých troch obvinených dištancuje. Aj keď sú všetci traja na úteku a polícia nevie, kde presne sa nachádzajú, súd a prípadné odsúdenie môže prebiehať aj v ich neprítomnosti. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy