Zatiahnuté, dažďové prehánky
Bratislava
Danica, Dana
16.4.2024
Odsúdeného policajta po troch rokoch vo väzení oslobodili. Od štátu bude žiadať odškodné
Zdielať na

Odsúdeného policajta po troch rokoch vo väzení oslobodili. Od štátu bude žiadať odškodné

TORNAĽA / Skúsený advokát rieši prípad, aký za celú svoju kariéru nezažil. Jeho klient si vo väzení odsedel tri z piatich rokov. Podarilo sa im dosiahnuť jeho úplné oslobodenie. Ide o bývalého policajta a jeho kolegu, ktorých odsúdili za branie úplatku. Teraz budú od štátu žiadať vysoké odškodné.

Jediným korunným svedkom v kauze bol podnikateľ, ktorý až po troch mesiacoch oznámil, že dal policajtom úplatok. Stačilo to na to, aby ich obvinili a z policajného zboru prepustili. Špecializovaný trestný súd obvinených odsúdil a jeho verdikt potvrdil aj najvyšší súd.

Ladislav a Štefan dostali päť rokov natvrdo. Do väzenia nastúpili koncom októbra 2014, no po celý čas tvrdili, že sú nevinní. V súčasnosti je už všetko inak a Najvyšší súd ich spod obžaloby oslobodil. "Senát Najvyššieho súdu zrušil všetky rozhodnutia a oslobodil obžalovaného spod obžaloby prokurátorky a nariadil jeho bezodkladné prepustenie," uviedol Ladislavov obhajca Richard Bauer. 

Boj za spravodlivosť trval takmer dva roky

Obhajca jedného z expolicajtov bol presvedčený o tom, že jeho klient bol odsúdený na základe nezákonných dôkazov. "Dôkazy zabezpečované sekciou kontroly a inšpekčnej služby ministerstva vnútra sú nezákonné. Na základe nich nemožno odsúdiť človeka, uskutočniť výkon trestu," povedal Bauer. Podal preto dovolanie na Najvyšší súd. Päťčlenný senát ale dovolanie odmietol. Tu ale prípad nekončí. "Mali sme za to, že senát, ktorý toto dovolanie odmietol Najvyššieho súdu nebol zákonne zložený," povedal Bauer. Obhajca tvrdí, že tým došlo k porušeniu práv jeho klienta, a to konkrétne práva na zákonný senát. V tejto veci preto podal sťažnosť na Ústavný súd. Ten mu dal za pravdu. 

Trvalo niekoľko ďalších mesiacov, kým Najvyšší súd určil termín hlavného pojednávania. Expolicajti zatiaľ sedeli vo väzení. Senát zasadal až v polovici januára. "Obaja obvinení boli na verejnom zasadnutí oslobodení spod obžaloby," povedala hovorkyňa Najvyššieho súdu Alexandra Važanová. 

Senát nariadil aj ich okamžité prepustenie. "Takmer tri a pol roka vykonával môj klient trest. Určite sa bude domáhať náhrady, majetkovej aj nemajetkovej," povedal Bauer. Predsedníčka Najvyššieho súdu vníma oslobodzujúce rozhodnutie senátu ako neštandardné, keďže išlo o dovolacie konanie. To, či vyvodí disciplinárne dôsledky, zatiaľ nie je jasné. "Návrh na začatie disciplinárneho konania môže zo zákona podať šesť subjektov. To ako sa v tejto veci rozhodne predsedníčka najvyššieho súdu bude jasné až potom, čo si podrobne preštuduje písomné vyhotovenie rozhodnutia," povedala Važanová. 

Pozrite si archívnu reportáž.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy