Oblačno
Bratislava
Soňa
28.3.2024
Sedemdesiat percent trestnej činnosti páchajú Rómovia, tvrdí Kaliňák a Gašpar
Zdielať na

Sedemdesiat percent trestnej činnosti páchajú Rómovia, tvrdí Kaliňák a Gašpar

BRATISLAVA / Sedemdesiat percent trestnej činnosti páchajú Rómovia, tvrdia zhodne minister vnútra Robert Kaliňák a prezident policajného zboru Tibor Gašpar. Na Slovensku sa ale štatistiky trestných činov neevidujú podľa národností.

Slová ministra Kaliňáka a prezidenta policajného zboru o rómskej kriminalite nezazneli prvýkrát a opäť vyvolali vlnu kritiky. Dôvodom je, že tieto čísla nemôžu pochádzať z oficiálnych štatistík. "Pokiaľ máme 25 percent obyvateľov rómskej komunity v Krompachoch a pácha 70 percent trestnej činnosti, ktorá sa tu stane, tak ju inak označiť neviem. My musíme robiť túto štatistiku, aby sme mohli eliminovať," vyhlásil minister vnútra Robert Kaliňák. "Podiel je približne od 50 do 70 percent, a to zo strany rómskej kriminality, respektíve zo strany ľudí, ktorí žijú v týchto osadách," dopĺňa policajný prezident Tibor Gašpar. "Toto sú štatistiky, ktoré nám Brusel vždy zakazoval robiť, ale bez nich sa nevieme zaobísť," dopĺňa Kaliňák.  

"Neexistuje ani na štatistickom úrade, nikde na Slovensku štatistika, že koľko trestnej činnosti páchajú Rómovia," hovorí predseda OZ Únia Rómov na Slovensku František Tanko. "Jedným dychom pán minister povie presné číslo o tej kriminalite a potom povie, že potrebujeme mať čísla. Tak buď ich máme, alebo sa na ne nemôžeme odvolávať," konštatuje splnomocnenec vlády pre rómske komunity Ábel Ravasz.

Rómsky splnomocnenec, ktorý pracuje na rovnakom ministerstve ako Robert Kaliňák, tvrdí, že návrh chystanej legislatívy ešte nevidel. "Keď robíme integračné opatrenia a pritom ideme do takýchto vyjadrení, tak to nám kazí biznis. Veľmi ťažko získame dôveru našich klientov, keď potom dávame takéto vyjadrenia do médií," dodáva Ravasz.

Vyjadrenie o trestnej činnosti Rómov kritizuje aj slovenský europoslanec Ivan Štefanec. "Je to neštandardné a nešťastné a myslím si, že minister by sa mal zdržať takýchto vyjadrení. Keď hovorí o potenciálnych škodách, tak rozhodne on so svojim kamarátom Bašternákom urobili Slovensku viac škôd ako všetky rizikové skupiny dohromady," skonštatoval Štefanec.

Rómsky splnomocnenec niektoré časti ministrovho prejavu v Krompachoch chválil. Napríklad to, že občianske hliadky v osadách sa dostanú pod ministerstvo vnútra podobne ako dobrovoľní hasiči. Pozitívne vníma aj sprísnenie boja proti zneužívaniu toluénu. "Musíme riešiť vzdelanostnú úroveň rómskej komunity, lebo ak nemajú kvalifikáciu, tak sa nevedia umiestniť na otvorenom trhu práce" vysvetľuje Ravasz. "Všetci budeme radšej, keď budú zamestnaní všetci Rómovia, ako keď tu budeme mať pracovníkov z nejakých ďalších krajín," myslí si Kaliňák.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy