Polojasno
16°
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Chceli ma zlikvidovať. Vyhlásil z afrického väzenia slovenský SISkár
Zdielať na

Chceli ma zlikvidovať. Vyhlásil z afrického väzenia slovenský SISkár

MALI / Bývalý SISkár Ľuboš Kosík vo svojom vyhlásení, ktoré dnes v plnom znení uverejnil denník SME hovorí o tom, že zo Slovenska musel utiecť, lebo ho tu chceli zlikvidovať. Údajne chce na Slovensku vypovedať o veciach, ktoré tajná služba robila v časoch Ivana Lexu.

"Môj odchod zo Slovenska bol nevyhnutný aj preto, že ma chceli zlikvidovať, a to nie len fyzicky. Cieľom bolo zatvoriť ma do väznice a takto umlčať, aby som nehovoril o ich trestnej činnosti," takto hovorí o dôvodoch svojho odchodu zo Slovenska ex-SISkár odsúdený pre podvod zo zmenkami vo svojom vyhlásení, zverejnenom v denníku SME. Ľuboš Kosík je zároveň obvinený aj z účasti na únose Michala Kováča mladšieho. Pred nástupom do výkonu trestu utiekol do Mali. Odtiaľ píše o tom, že sa rozhodol vypovedať o trestnej činnosti smerom k bývalým nadriadeným Michalovi Hrbáčkovi a Ivanovi Lexovi.


Podľa Ľuboša Kosíka je pravdou, že rozkazy počas únosu dával Hrbáčkovi cez telefón Svěchota a všetko bolo riadené Ivanom Lexom. A že bez jeho vedomia sa nesmelo robiť nič. Lexov advokát to považuje za manipuláciu s verejnou mienkou. Kosíkov ex-kolega Hrbáček poskytol toto stanovisko: "Pán Kosík bol právoplatne odsúdený na 14 rokov za zmenky, pričom táto jeho činnosť nemala nič spoločné so spravodajskou službou. Z tohto pohľadu vnímam jeho vyjadrenia pre denník SME ako účelové a nepravdivé. K uvedeným skutočnostiam sa vyjadrím na súde, vzhľadom k tomu, že som ako bývalý príslušník tajnej služby viazaný mlčanlivosťou."

Či Kosík  bude niekedy opäť vypovedať pred slovenským súdom je neisté. Podľa policajného prezidenta sa momentálne čaká na rozhodnutie o Kosíkovom vydaní na Slovensko. Aj napriek tomu sa však jeho vyjadreniami začali vyšetrovacie orgány zaoberať.

Bývalý príslušník SIS sa odrazu obrátil proti svojmu niekdajšiemu šéfovi:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy