Zatiahnuté
11°
Bratislava
Danica, Dana
16.4.2024
Najznámejší slovenský vrah žiada o podmienečné prepustenie
Zdielať na

Najznámejší slovenský vrah žiada o podmienečné prepustenie

TRENČÍN / Tibor Polgári je za mrežami už 33 rokov. V roku 1991 spolu s ďalšími šiestimi väzňami ušiel z Leopoldovskej väznice a počas tohto úteku skupina zbehov zavraždila piatich väzenských dozorcov. Teraz Polgári žiada o podmienečné prepustenie.

Tibora Polgáriho priviezli na Okresný súd v Trenčíne po zuby ozbrojení kukláči. Tento muž je vo väzbe od roku 1984, kedy ho odsúdili za lúpež a vydieranie. Do análov slovenskej kriminalistiky sa čiernym písmom zapísal až ako hlavný aktér takzvaného Leopoldovského masakra v novembri 1991. Siedmi väzni na úteku vtedy zastrelili a dobodali piatich dozorcov a jedného spoluväzňa. Sám Polgári mal zavraždiť troch strážnikov. Po jeho dolapení si vyslúžil doživotný trest.

Po 25 rokoch v base podal návrh na podmienečné prepustenie. Zamestnanci väznice v Ilave ale i súdni znalci opísali Polgáriho ako väzňa s agresívnou, výbušnou a egoistickou povahou, ktorého museli za mrežami až 39-krát disciplinárne potrestať. On sa na súde bránil tým, že všetci sú voči nemu zaujatí pre to, čo spáchal. Pojednávanie napokon trvalo viac ako osem hodín. Konečný verdikt pritom nikoho neprekvapil: Polgári zostáva za mrežami.

Doživotie za násilné trestné činy si na Slovensku odpykávajú viacerí zločinci:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy