Jasno
Bratislava
Jela
19.4.2024
Zlodeji prepadli luxusný hotel. Ukradli šperky za milióny eur
Zdielať na

Zlodeji prepadli luxusný hotel. Ukradli šperky za milióny eur

Archívne video

PARÍŽ / Maskovaní lupiči ozbrojení sekerami ukradli z luxusného hotela Ritz v centre Paríža šperky za viac ako 4 milióny eur. Lúpež začali piati muži, no po rýchlom zákroku polície unikli iba dvaja - i keď aj s lupom.

Lúpež bola veľmi dramatická - svedkovia opisujú, ako piati muži so sekerami v rukách vtrhli do hotela. Z predajne vo vnútri hotela Ritz na Place Vendome ulúpili šperky v hodnote minimálne 4 milióny eur. V blízkosti bola policajná hliadka, ktorá sa pokúsila gang zastaviť. 21-ročná Niki Lazar z amerického Chicaga povedala pre portál CNN, že práve mala drink so svojimi rodičmi v hotelovom bare Hemingway, keď videla, ako dovnútra vbehol muž s lyžiarskou maskou na tvári. "Bežal od zadného vchodu do baru k prednému, prebehol tesne vedľa môjho otca. Mal v ruke sekeru," povedala. "Barman okamžite zatvoril a zamkol dvere a nasmeroval všetkých hostí do zadnej, kuchynskej časti baru."

Lazar opisovala, ako okrem kriku zvonku počuli "aspoň 10 výstrelov." V bare zostali ukrytí niekoľko minút. Potom videla aj to, ako jedného z barmanov ošetrovali zdravotníci. Policajti vnikli do hotela zadným vchodom a podarilo sa im zneškodniť a zadržať troch z piatich páchateľov pomocou elektrických paralyzérov. Dvaja ďalší muži ale unikli aj s ulúpenými šperkami. Pri úniku na mopede zrazili chodca, ktorého ale nebolo nutné ošetriť v nemocnici. Traja zadržaní muži sú vo veku okolo 20 rokov. "Videl som ako zatýkajú chlapa, ktorý sa pokúsil uniknúť na skútri v protismere. Na ulici sa v priebehu niekoľkých minút objavili desiatky policajtov a záchranárov," povedal ďalší očitý svedok, obchodník s vínom Edouard Margain.

Za ostatné dni je to už druhá významná lúpež vo veľkom európskom meste. Minulý týždeň lupiči cez deň ukradli mimoriadne hodnotné šperky z katarskej kráľovskej zbierky počas výstavy v Benátkach. Ku krádeži došlo v dóžovskom paláci, vyhľadávanej turistickej destinácii, kde bola časť šperkov indického pôvodu vystavená. V októbri 2016 v Paríži okradla skupina mužov, ktorí sa tvárili ako policajní dôstojníci, americkú celebritu Kim Kardashian West. Hrozili jej zbraňou a uniesli šperky a hotovosť odhadom vo výške 10 miliónov dolárov.

Lúpež šperkov sa len pred niekoľkými hodinami udiala aj v Bratislave:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy