Skoro jasno
10°
Bratislava
Marek
25.4.2024
V Nízkych Tatrách zasypala horolezcov lavína. Zasahoval záchranársky vrtuľník
Zdielať na

V Nízkych Tatrách zasypala horolezcov lavína. Zasahoval záchranársky vrtuľník

NÍZKE TATRY / V sobotu na severnej strane Ďumbiera, strhla lavína dvoch Slovákov. Horolezci postupovali žľabom k Modrému ľadu, doplatili na nestabilný povrch po niekoľkodňovom snežení. Jeden z nich si vážne poranil nohu, na pomoc mu letel záchranársky vrtuľník.

"V obedňajších hodinách dňa 30.12.2017 požiadal slovenský horolezec prostredníctvom tiesňovej linky 112 záchranárov Horskú záchrannú službu o pomoc," uvádza tlačová správa horských záchranárov. 

Pri nástupe žľabom k Modrému ľadu v severnej stene Ďumbiera si dvojica horolezcov uvoľnila lavínu, ktorá obidvoch strhla. Jeden bol čiastočne zasypaný a druhý horolezec ostal na povrchu lavíny. Práve ten zavolal na tiesňovú linku. "My sme dostali tú informáciu, že sú všetci z lavíny vonku, že sa našli, len jeden mal zlomeninu členka, tak on potreboval pomoc. Na základe toho sme volali vrtuľník," informuje horský záchranár Peter Húska. 

V oblasti sa pohybovali ďalší dvaja horolezci, ktorí poskytli postihnutému spolu s jeho kolegom prvú pomoc. Po príchode vrtuľníka záchranári poskytli pacientovi neodkladnú zdravotnú starostlivosť a letecky ho transportovala do nemocnice v Poprade. Pohyb vysokohorským terénom horská služba v najbližších dňoch neodporúča. Dôvodom je práve nestabilná snehová vrstva.

Viac informácii prinesie reportérka TV JOJ Veronika Daubnerová v KRIMI o 19:00. 

Pozrite si archívnu reportáž o skialpinistovi, ktorého tiež zavalila lavína. Ten, žiaľ, nemal toľko šťastia:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy