Jasno
17°
Bratislava
Horská záchranná služba varuje: Počasie na horách bude ešte horšie
Zdielať na

Horská záchranná služba varuje: Počasie na horách bude ešte horšie

VYSOKÉ TATRY / Vianoce boli vo Vysokých Tatrách veľmi tragické. Zľadovatený terén sa stal osudným štyrom ľuďom a niekoľko turistov sa vážne zranilo vrátane dvoch maloletých detí. A Horská záchranná služba varuje opäť. Podmienky v našich veľhorách budú v najbližších dňoch ešte horšie.

Môžeme pokojne povedať, že vianočné dni strávili leteckí a horskí záchranári vo vrtuľníku a v teréne v plnom nasadení, aby pomohli volajúcim o pomoc. Lietali, stúpali z jedného zásahu na druhý a ani im nebolo všetko jedno: "Už po prvom výjazde sme začali chodiť do vrtuľníka rovno v mačkách. Samozrejme pri vysadzovaní ideme s čakanom v ruke, aby sme ho najprv zapichli a zaistili sa oň a následne sa až vypíname z lana, lebo je tam všade veľa ľadu," spomína vedúci záchrany HZS Vysoké Tatry Marián Červienka.

A práve ľadový povrch sa stal osudným pre obete i ťažko ranených. Všetci sa pošmykli a padali desiatky metrov: "Ak sa nezachytí do nejakých 2-3 metrov, tak nastáva nekontrolovateľný pád a je to viac menej už iba na náhode a na šťastí, ako dopadne," vysvetľuje riaditeľ Horskej záchrannej služby Jozef Janiga.

Niektorí nemali vhodnú obuv, iný zase mali celý výstroj i stúpacie železá na nohách, no aj tak nedokázali svojmu pádu zabrániť: "Keď tú adekvátnu výstroj majú, tak sa ju učia používať alebo ju nevedia dobre používať," objasňuje dôvody Červienka. "Treba objektívne povedať, že nehody sa stali aj skúseným alpinistom, čiže nedá sa povedať, že na sto percent mohli za tieto nešťastia len ľudia. Naozaj je tam asi aj časť náhody," myslí si riaditeľ HZS. 

Horských záchranárov mrzia tieto tragédie aj ťažké zranenia o to viac, že už pred Vianocami na svojej stránke varovali turistov pred zlými podmienkami. Verejnosť sa však o tieto informácie najprv veľmi nezaujímala. Až po tragických udalostiach návštevnosť stránky prudko stúpla. "Do 24.12. navštívilo približne 3000 návštevníkov denne. Po 26., keď prepukli všetky tieto tragédie, tak už to bolo viac ako 18 000, čiže ten nárast je jasný a asi aj dôvod," prekvapuje štatistikou Janiga.

Počas Vianoc dvom českým turistkám, jednému Čechovi i Poliakovi žiaľ záchranári už pomôcť nemohli. No takmer dvadsiatku vážne zranených dostali z terénu, či už vrtuľníkom alebo po zemi. Aj oni boli unavení, ale spoločne zachránili niekoľko životov: "Chcem aj poďakovať, že tá súčinnosť medzi horskými, či už profesionálnymi, dobrovoľnými záchranármi, alebo leteckými, či zdravotníckymi záchranármi bola na veľmi vysokej úrovni. Napriek všetkým tým tragédiám treba povedať, že sme mali šťastie v tom, že bolo v podstate letovo," vyslovil slová vďaky riaditeľ HZS. "Keby nebola pomoc od leteckých záchranárov, tak tie záchranné akcie by sa pretiahli na 10 hodinové aj viac," uviedol vedúci záchrany HZS.

Najmä ťažko ranený by tak dlhý náročný transport prežiť nemuseli a záchranári opäť varujú - podmienky v najbližších dňoch budú v horách ešte horšie, má snežiť i fúkať silný vietor. "Môže dôjsť k lavínam mierneho alebo väčšieho rozsahu, čiže ľudia by mali byť naozaj veľmi opatrní. Nad hornú hranicu lesa určite klasické horolezecké stúpacie železá, cepín, v prípade ak človek si nie je istý, že sa mu šmýka, radšej nech sa vráti, nech zbytočne neriskuje. Hory nie sú od toho, aby sme ich skúšali, ale od toho, aby sme sa z nich šťastne vrátili," upozorňuje na aktuálnu situáciu Jozef Janiga. 

Čo je najsmutnejšie vo Vysokých Tatrách od začiatku tohto roka zahynulo až 14 ľudí, z toho štyria počas týchto vianočných sviatkov. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy