Zatiahnuté
11°
Bratislava
Jela
19.4.2024
Byty namiesto rehabilitačného centra. Developer postavil čiernu stavbu, tvrdí mestská časť
Zdielať na

Byty namiesto rehabilitačného centra. Developer postavil čiernu stavbu, tvrdí mestská časť

BRATISLAVA / Na mieste, kde malo stáť zariadenie poskytujúce rehabilitačné služby, postavili stavbu s 11 bytmi. Na tom by pravdepodobne nebolo nič zlé. Lenže podľa vedúceho stavebného úradu už skoro dokončená stavba vyrástla bez platného stavebného povolenia.

Na sídlisku Dlhé Diely v Karlovej Vsi malo stáť zdravotnícke centrum. Dnes tu ale stojí takmer dokončená budova s 11 bytmi. Je tŕňom v oku nie len susedov, ale aj starostky a vedúceho stavebného úradu. "Táto stavba je nepovolená, stavebník ju stavia v rozpore so zákonmi. Stavia ju v rozpore aj so slušnými mravmi," uviedla starostka mestskej časti Karlova Ves Dana Čahojová.

"Táto stavba sa uskutočňuje bez právoplatného stavebného povolenia," hovorí vedúci Stavebného úradu MČ Bratislava - Karlova Ves Jaroslav Pavlovič.

Napriek neplatnému stavebnému povoleniu je na stavenisku čulý pracovný ruch. "Táto stavba nás extrémne zaťažuje. Boli tam vykonané desiatky rôznych úkonov, desiatky štátnych stavebných dohľadov s výzvami na zastavenie prác. Potom stavebný úrad uložil 2 pokuty ich výška je maximálna ako bola v KV uložená," dodal Pavlovič.

Stavebník dostal pokutu

Doposiaľ dostal stavebník pokutu vo výške 12 000 eur. Pre porovnanie v budove predáva 11 bytov a každý má hodnotu približne 150 000 eur. "Podali sme podnet na preskúmanie, či sa nejedná o trestný čin marenie výkonu úradného rozhodnutie," uviedla Čahojová.

"V súvislosti s Vami uvedeným prípadom je na príslušnom útvare Okresného riaditeľstva Policajného zboru v Bratislave IV vedené trestné stíhanie vo veci podozrenia z viacerých trestných činov. Vo veci sú v súčasnej dobe vykonávané potrebné procesné úkony s cieľom jej náležitého objasnenia," uviedol policajný hovorca Michal Szeiff.

Developer tvrdí, že pozemky kúpil aj s potrebnými povoleniami. "Keďže sme neplánovali prevádzkovať zdravotnícke zariadenie tak sme stavbu zmenili. Jednalo sa o zmenu len vo vnútri stavby a to, že namiesto zdravotníckeho zariadenia tam bude jedenásť bytov. Ešte pred realizáciou stavby sme požiadali mestskú časť Karlová Ves o vyjadrenie či by bola možná takáto zmena. Mestská časť potvrdila, že zmena by bola možná. Následne sme my na stavebný úrad doložili všetky potrebné dokumenty k zmene stavby," píše v stanovisku spoločno

Podľa vedúceho stavebného úradu nie je pravda, že developer všetky potrebné dokumenty doložil. "Stavebné povolenie bolo vydané v roku 2014 alebo 2013. Ale tým, že stavebník začal tú stavbu stavať úplne inak ako bola povolená tak ju uskutočňoval v rozpore s platným stavebným povolením. A tým sa na ňu pozerá ako na stavbu nepovolenú," uviedol vedúci stavebného úradu Pavlovič.

"Ja si myslím, že každý, kto si dnes kupuje nehnuteľnosť by si mal dôsledne preveriť, či stavba, v ktorej si chce kúpiť byt má aspoň stavebné povolenie. Lebo táto stavba ho nemá," dodala starostka mestskej časti.

Výstavba balkónov na paneláku na košickom sídlisku rozdelila obyvateľov. Pozrite si archívnu reportáž:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy